23948sdkhjf

Huddinge lär av misstagen

Nyligen yrkade Konkurrensverket på två miljoner i böter/upphandlingsskadeavgift för Huddinge kommun på grund av upphandlingen av vintervägunderhåll hösten 2019. Nu meddelar kommunen att årets upphandling gjordes redan i maj.

Förra året blev det brått för Huddinge kommun som avbröt upphandlingen av vintervägunderhåll så sent som i september och därefter gjorde vad Konkurrensverket betraktar som en otillåten direktupphandling. Läs mer här.

Förvaltningsrätten i Stockholm har nu att ta ställning till Konkurrensverket yrkande på två miljoner kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

I år gör dock inte kommunen om samma misstag. I stället slutfördes upphandlingen av vintervägunderhåll redan i maj. Arbetet kommer den kommande vintern att delas mellan Peab och Svevia som bland annat fortsätter kommunens pilotprojekt med sopsaltning som innebär att vissa gång- och cykelvägar prioriteras framför exempelvis villagator.

Vitala delar i projektet är de fyra gång- och cykelstråk i kommunen som sopsaltas och efter säsongen ska ge ett värdefullt underlag för en utvärdering av metoden.

Snöröjningen är helt avgörande för oss Huddingebor och för att kritiska samhällsfunktioner ska fungera oavsett väder. Vi har nu ett kompetent ledarskap i kommunen och har fått ett riktigt bra avtal på plats, säger Christian Ottosson (C) Kommunalråd med ansvar för miljö, klimat samt underhåll av stads- och utemiljöer i kommunen.

Bland kraven till entreprenörerna gäller bland annat att de viktigaste vägarna ska vara åtgärdade på ungefär fyra timmar, för övriga vägar gäller 16 timmar.

Peab och Svevia är två entreprenörer med lång erfarenhet av planering, genomförande och uppföljning av vinterväghållningstjänster. Vårt avtal ger oss en stabilitet och en möjlighet att inte enbart genomföra, utan även utveckla och förbättra vinterväghållning i Huddinge kommun, säger Ezvin Zilic, avdelningschef på stadsmiljöavdelningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125