23948sdkhjf

Lyckade försök med digital godsmottagning

Bättre koll på såväl styckegods som hyrmaskiner samtidigt som tid frigörs för andra göromål. Det är några av de erfarenheter som lyfts fram med en uppkopplad container som testats på ett flertal Peabprojekt.

Ett byggprojekt kan beskrivas som ett logistikpussel där en mängd aktörer medverkar i ett konstant flöde av material och maskiner som antingen ska in på arbetsplatsen eller ut därifrån. Varje transport kräver dessutom någon form av personlig medverkan från någon av de medarbetare som jobbar på arbetsplatsen.

Lambertsson har nu testat en uppkopplad leveranscontainer från Qlocx på ett flertal av Peabs arbetsplatser med gott resultat. Containern är utrustad med ett digitalt uppkopplat låssystem som styrs genom mobiltelefonen. En gemensam erfarenhet är, enligt företaget, att containern, som placeras i skalskyddet med en dörr placerad ut mot leverantör och en annan dörr in mot arbetsplatsen, möjliggör en personalfri godsmottagning av styckegods samt en enkel hantering av inleveranser och returer av hyrmaskiner.

Andra fördelar som lyfts fram är möjligheter till leveranser dygnet runt, färre fordon och personer inne på arbetsplatsen samt automatisk avisering till rätt person.

Metoden har bland annat använts vid Landvetters flygplats.

Leveranscontainern har fungerat väldigt bra i vårt projekt. Uppstarten var väldigt smidig och även våra underentreprenörer använder lösningen. Vi sparar mycket tid och får bättre kontroll på våra leveranser. Jag skulle gärna använda lösningen på fler projekt, säger Johanna Lindmark, logistiker/arbetsledare på Peab.

Även Yuhua Zhou, logistiker på Peab Bygg väst, som testat containern på projektet Gårda Vesta i Göteborg ser flera fördelar.

Lösningen frigör tid och avlastar arbetsledningen och våra installatörer, som också använder lösningen, på ett bra sätt, säger han.

Henric Jonsson, utvecklingsledare inom logistik i Peab är så här långt väldigt nöjd med resultatet av de tester som genomförts.

Detta är en väldigt smart lösning som gör direkt nytta i projekten och med stor potential att utvecklas. Ett exempel är hyrmaskinsflödet från Lambertsson och integrationen med Lambertsson Online. Med leveranscontainer får man bättre koll på både styckegods och hyrmaskiner. Den frigör tid och kommer att spara pengar i projekten, det har tester tydligt visat. Jag är väldigt imponerad över hur bra lösningen fungerat från dag ett i testprojekten, säger Henric Jonsson.

Lambertsson betonar att digital godsmottagning kan göra stor skillnad ekonomiskt. Bland annat hänvisas till mätningar gjorda av Linköpings Universitet som visar att den uppkopplade containern i snitt sparar 20 minuter varje gång det kommer en leverans jämfört med en fysisk mottagning. Om en arbetsledare, mellan tummen och pekfingret, kostar cirka 700 kronor per timme ges en ungefärlig bild av vilka besparingar som kan göras med en personalfri, digital godsmottagning av styckegods på respektive projekt.

Lambertsson betonar dock vikten av att tänka till innan containern placeras ut. För att få ut maximal nytta krävs att den placeras på den bäst lämpade platsen och att hänsyn tas till hela flödet av inkommande material och utrustning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.188