23948sdkhjf

Första Loadallmaskinen på el

JCB lanserar sin första eldrivna teleskophanterare – med dubbla elmotorer och ett regenerativt bromssystem som ska fylla på batteriet.

JCB har tillverkat teleskoplastarna Loadall i över 40 år, vid en presskonferens den 18 november avslöjade företaget att det nu är dags för den allra första eldrivna modellen – Loadall 525-60E.

Elmaskinen ska klara samma arbetsuppgifter som dieselvarianten, men helt utan utsläpp – den maximala lyftkapaciteten är 2,5 ton med en maximal last på två ton vid full arbetshöjd på sex meter.

Loadall 525-60E har två elmotorer; en för drivlinan och en för hydrauliken. JCB noterar att effektiviteten i de elektriska motorerna är 85 procent, att jämföra med 45 procent i en motsvarande dieselmotor.

Enligt företaget visar analyser att litiumjonbatteriet på 96V har kapacitet nog att räcka för normal användning under ett helt arbetspass.

Maskinen har inte fått ett traditionellt bromssystem, berättar JCB.

Drivmotorn använder istället  ”regenerativ bromsning”, vilket också ska hjälpa till att fylla på batteriet under arbetsprocessen.

Enligt JCB regenererar hydraulsystemet flöde när bommen sänks, detta ska minska effektbehovet och förlänga drifttimmarna.

När batteriet är fulladdat stängs bromsregenereringen av automatiskt.

Företaget lyfter också fram att maskinen får permanent fyrhjulsdrift genom en fördelningsväxellåda som driver kraften från drivmotorn på 17 kilowatt till styr- och drivaxlarna, och att hydraulmotorn på 22 kilowatt driver en kugghjulspump med fast förskjutning och ska leverera ett maximalt flöde på 80 liter per minut.

Det tar cirka åtta timmar att ladda batteriet fullt via ett standarduttag på 240V/16A. Det går också att använda JCB:s nya universalladdare för att ”toppa upp” laddningen, till exempel på lunchen på en dryg halvtimme.

JCB utlovar också lägre bullernivåer, en fullstor ROPS/FOPS-hytt med lättåtkomliga styrreglage, uppvärmda rutor, fjädrad förarstol, hyttvärme, JCB:s eget lastkänningssystem med mera.

Läs mer om: jcb
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078