23948sdkhjf

Första elektriska hjuldumpern för JCB

En högtippande, tålig och kompakt maskin utlovas när JCB lanserar ännu en eldriven modell.

JCB 1TE har sett dagens ljus – JCB presenterade nyheten på en presskonferens den 18 november och enligt den brittiska maskintillverkaren är det företagets första elektriska hjuldumper någonsin.

JCB beskriver nytillskottet som en entons högtippande modell som drivs av litiumjonbatterier, en maskin gjord för att arbeta inomhus och i känsliga miljöer.

1TE uppges vara ett elektriskt tillskott till en populär dumperserie, med samma produktivitet och prestanda som dieselmotsvarigheten när det gäller transporthastighet och lastcykler.

Dumpern skiljer sig dock på vissa sätt från sina dieselsyskon. Till exempel har de individuella hjulmotorerna från den hydrostatiska I T-2-modellen ersatts med konventionella drivaxlar och en fördelningsväxellåda för att tillhandahålla konstant fyrhjulsdrift.

Växellådan drivs av en hydraulmotor på sju kilowatt. En andra hydraulpump används till maskinens standardhydraulsystem, styrning och tippning av flaket.

Två litiumjonbatterier på fem kilowatt står för kraften. De kan laddas i vanliga eluttag, eller via snabbladdare och enligt JCB ska en fulladdning räcka för ett normalskift.

Standardutrustning är bland annat ROPS-båge, LED-lampor i gul-ljusskalan och fyrpunktsbälte.

Maskinens maximala lastkapacitet är ett ton, maximal lasthöjd är 2,3 meter och JCB hävdar att dumpern är både tålig och kompakt.

Flaket är tillverkat i stål och det ramstyrda chassit är ”heavy duty”, förklarar JCB som ser dumpern som ett utmärkt komplement till företagets eldrivna minigrävare 19C-1E (som nyss fått en hytt, läs mer om det här).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063