Thomas Betong miljösatsar i Västerås
Om företagets tidigare betongfabrik i centrala Västerås, med sina drygt 70 år på nacken, beskrivs som den äldsta i drift i Sverige är den nya anläggningen på Hacksta industriområde något helt annat.
Anläggningen som bland annat ska klara att tillverka cirka 100 kubikmeter betong i timmen använder nu fossilfritt bränsle för drift och uppvärmning samtidigt som allt restvatten återförs i produktionen för att minimera utsläpp. Dessutom är fabriken anpassad för betong med lägre klimatpåverkan. Ett exempel är ett flertal silos som gör det lättare att välja mellan alternativa bindemedel som utlovas minska miljöbelastningen.
– Vi är övertygade om att den nya fabriken kommer bli ett välkommet tillskott för att säkerställa högkvalitativ betong till Västerås och regionen. Inte minst för att vi nu också har högre kapacitet och bättre förutsättningar för att producera klimatförbättrad betong med lägre koldioxidavtryck, säger Oskar Orre, produktionschef Mitt, på Thomas Betong.
Den centrala tomt där företagets gamla betongfabrik är belägen har köpts av Västerås stad som sedan fabriken rivits får ett värdefullt tillskott till det så kallade Mälarportsområdet. Satsningen beskrivs som det hittills mest komplicerade stadsbyggnadsprojektet i Västerås historia. På en yta av cirka 100 hektar planeras för en urban och mångsidig stadsmiljö där arvet från tidigare industriella verksamheter ska bevaras för att ge karaktär och identitet. Enligt nuvarande planer kommer området att bland annat innehålla runt 7 000 bostäder, minst 10 000 arbetsplatser och en del grönområden när det står färdigt om si så där 30 år.
2
Sveriges äldsta betongfabrik i drift får nu lämna plats för utveckling av Mälarportsområdet som tidigare dominerats av industriverksamhet.