23948sdkhjf

Kompakt grävare med stor hytt

Cat 325 är den senaste i raden av grävmaskiner som levererats ut till kunderna från den amerikanska maskingigantens Next Generation-serie. Trots maskinens mycket kompakta utformning är hytten avsevärt större än hos föregångaren 325F.

I Sverige erbjuds maskinen med sina dryga 22 ton i två versioner – antingen med schaktblad eller utan blad, men med en Heavy-motvikt. I båda alternativen ingår tiltrotator och en 1 200-liters grävskopa.

Jämfört med föregångaren har bominfästningen flyttats bakåt, vilket innebär en ännu mer kompakt lösning för hela grävaggregatet med bom och sticka. Det gör att när hela aggregatet är hopfällt är utsticket parallellt med bandens främre och yttre kant.

När du jobbar i trånga utrymmen är det inte bara bakdelen som du vill ska vara slimmad, det är även lika viktigt framåt. Nya Cat 325 är kompakt runt om och inte bara längst bak. Det underlättar arbetet avsevärt när det är tight. Man drar nytta av den kompakta maskinens fulla potential, säger Anders Forsberg, Zeppelins produktchef för mellanstora bandgrävmaskiner.

Anders Forsberg lyfter även fram förarmiljön där premium-hytten ingår som standard på den svenska marknaden.

Hyttstorleken är 15 procent större än i F-serien. Grävmaskinsmodeller med kompakt design har tidigare inte varit lika ergonomiska för förare som är storväxta. Med nya Cat 325 kommer hytten att kännas mycket bättre för alla förare, även riktigt långa. De kan sitta bekvämt i maskinen och in- och urstigning sker mycket enklare, hävdar Anders Forsberg.

Förarsätet är valt med omsorg och är utrustat med både värme och kyla.

– Vi är vana med stolsvärme, men ventilerade säten i grävmaskiner är Cat först med att ha som standard. Det är värt mycket för en förare som ägnar arbetsdagarna i maskinen när det är riktigt varmt, säger Anders Forsberg.

Även i övrigt har ambitionen varit att underlätta det dagliga arbetet, exempelvis är alla kontrollpunkter som behövs för den dagliga tillsynen lätt åtkomliga från marknivån.

Ingen behöver klättra upp på maskinen eller riskera att falla.

Funktionsmässigt följer maskinen strategin i Next generation-maskinerna som innebär gott om teknik som underlättar vardagen. Exempelvis ingår vågsystem, grävsystem och säkerhetssystemet e-fence i standardutrustningen.

Motorn är förstås anpassad till utsläppsreglerna enligt steg V – på köpet med avsevärt mindre bränsleförbrukning än hos föregångaren.

Nya Cat 325 är en snål maskin. Oavsett körstil kan man förvänta sig upp till 15 procent lägre bränsleförbrukning jämfört med Cat 325F, säger Anders Forsberg.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094