23948sdkhjf

Stöldskyddsmärkning på nya Catmaskiner

Genom att förse alla nya Caterpillarmaskiner som säljs av Zeppelin i Sverige med den internationellt gångbara Cesarmärkningen är förhoppningen att varumärket ska bli mindre intressant för tjuvar.

Zeppelin Sverige och Stöldskyddsföreningen har avtalat om att de nya entreprenadmaskiner från Caterpillar som säljs i Sverige ska förses med så kallad Cesarmärkning.

Märksystemet Cesar har funnits sedan 2007 på den brittiska marknaden och har sedan dess fått spridning över stora delar av världen. Sedan 2017 är SSF Stöldskyddsföreningen generalagent i Sverige för system avsedda för tunga fordon och entreprenadmaskiner.

Bakom märksystemet står Datatag som startades i början av 1990-talet som ett dotterbolag till japanska Mitsui, ett av världens största handelsföretag. Från början var fokus att förhindra stölder av motorcyklar, men efter hand har utbudet breddats och omfattar i dag även system för bland annat skotrar, terrängfordon, småbåtar, cyklar, hästutrustning, marinutrustning, husvagnar, husbilar, släp, byggutrustning, jordbruksutrustning, IT, kontorsutrustning och inte minst entreprenadmaskiner.

Hjärtat i systemet är en elektronisk transponder som har konstruerats för att kunna döljas på den egendom som ska skyddas. Dessa små transpondrar innehåller en unik identifieringskod som kan avläsas av en handhållen skanner som polisen runt om i världen har tillgång till. Enligt leverantören betyder det att den lagliga ägaren till alla Datatag-behandlade produkter alltid kan identifieras av polisen, även om alla andra identifieringsnummer har tagits bort.

Systemet omfattar även komponenter som Datadot-mikropunkter och etsningsschabloner. Med dessa kan även, för maskinen vitala, komponenter märkas och identifieras även om maskinen slaktats.

Med systemen följer även varningsdekaler som utlovas vara manipuleringsskyddade.

All relevant information samlas, enligt företaget, i en databas som är tillgänglig för polis och andra relevanta myndigheter dygnet runt, sju dagar i veckan. Därmed går det snabbt att identifiera såväl maskin som ägare, något som ska öka möjligheten att maskinen får stanna kvar hos sin rättmätiga ägare.

Enligt företaget är i dag mer än 300 000 maskiner försedda med Cesarmärkning. Samtidigt utlovas ett nära samarbete med polismyndigheter, Interpol och organisationen IAATI (International Association of Auto Theft Investigators) borga för att märkningen blir igenkänd och spårbar av polisen över hela världen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079