23948sdkhjf

Hyundai allt närmare Doosanförvärv

Hyundai Heavy Industries Group (HHIG) hoppas nu på att förhandlingarna om att ta över drygt 36 procent av aktierna i Doosan Infracore ska slutföras före årsskiftet. Uppgifterna lämnas av koreanska media som slår fast att HHIG utsetts till så kallad preferred bidder.

För ett par månader sedan kunde Leveranstidningen Entreprenad berätta om att Hyundai visat stort intresse för Doosan-gruppens planer om att avyttra sin andel i Doosan Infracore – med undantag av Bobcat – för att kunna stärka sin kassa och återbetala lån. Läs mer här.

Nu har HHIG med stöd av statsägda Korea Development Bank utsetts till så kallad preferred bidder och det finns gott hopp om att parterna ska ha kommit överens före årsskiftet för att slutföra affären i mitten av nästa år. Fortfarande tycks dock finnas bland annat private equity-företag som inte gett upp hoppet.

Eftersom förhandlingar pågår är det högst oklart var den slutliga prislappen hamnar. Flertalet bedömare verkar dock överens om att den första bedömningen som hamnade kring motsvarande sju miljarder kronor snarare kommer att landa cirka en miljard lägre.

Om affären går igenom kommer, enligt vad som hittills sagts, de båda koreanska entreprenadmaskinstillverkarna Doosan och Hyundai att fortsätta under eget namn och med redan upparbetade kanaler för försäljning och eftermarknad.

Samtidigt finns möjligheter att dra nytta av varandras upparbetade kontaktvägar. Inte minst kommer det att vara av stort värde för Hyundai som haft lite svårt att etablera sig på den kinesiska marknaden där Doosan är mycket starkt.

Tillsammans kommer de båda maskintillverkarna att få en marknadsandel kring 4,5 procent, vilket är i nivå med Volvo och Hitachi, vilket innebär att företagsgruppen blir en hård konkurrens om platsen som sexa bland världens största tillverkare av entreprenadmaskiner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112