23948sdkhjf

Unga ambassadörer för föraryrket

Bristen på lastbilschaufförer är stor i Sverige. Nu hoppas Tya att en långsiktig satsning på sju unga ”ambassadörer” ska locka fler ungdomar till gymnasiernas transportprogram.

Bristen på lastbilschaufförer är fortfarande stor i Sverige. Enligt Transportfackens Yrkes- och arbetsmiljönämnd, Tya, behövs 50 000 nya förare de kommande tio åren. Eftersom gymnasiets transportprogram är en viktig källa för kompetens i branschen har nu Tya utsett sju elever i årskurs två och tre på transportinriktningen på fordons-och transportprogrammet till ambassadörer för verksamheten. Uppgiften är helt enkelt att visa upp sin skolvardag på Instagramkontot @blilastbilschauffor.

De sju utvalda eleverna är hämtade från sex gymnasieskolor från Klippan i söder till Sollefteå i norr. Samtliga dessa skolor har varit finalister i Årets Transportskola, ett pris som ska uppmärksamma skolor med hög kvalitet och nytänkande.

Det är roligt att få vara med och visa vad vi gör på programmet och skolan. Jag gillar att vi får så mycket eget ansvar, att det är en så varierad linje och att det finns så breda möjligheter till vad man kan bli i framtiden, säger Ella Pettersson, elev på Oscarsgymnasiet som vann utmärkelsen Årets Transportskola 2020.

Just mångsidigheten lyfts gärna fram som en av de stora fördelarna med utbildningen. Lasse Holm, projektledare på Tya, betonar inte minst att i princip alla som tar examen får jobb direkt efter gymnasiet. Ambassadörerna lyfter även fram faktorer som praktikplatsen, körkorten och gemenskapen.

De som väljer den här utbildningen går en ljus framtid till mötes. Alla mätningar tyder på att godstransporterna kommer att öka fram till 2040 och utvecklingen inom e-handeln, med allt fler hemleveranser, gör att det behövs fler som kör ut varorna, säger Lasse Holm.

För Anna Södermark, projektledare för kommunikation på Tya, är det väsentligt att höja statusen i branschen och visa på alla möjligheter och inriktningar som finns.

För att få genomslag vill vi att ungdomar möter andra ungdomar. De pratar samma språk, bidrar med närvaro, engagemang och verklighet. Att få följa våra ambassadörer under en längre tid tror vi är en riktigt bra inspirationskälla. De representerar framtidens lastbilschaufförer, säger Anna Södermark.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.412