23948sdkhjf

Engcon vässar spindelgrävare

För att förbättra produktiviteten och stärka attraktionskraften för det som kallas världens största spindelgrävare – Euromach R145 på cirka 17 ton – väljer nu den italienska tillverkaren att utrusta maskinen med tiltrotatorer från Engcon.

Inte minst i Alperna har spindelgrävarna rönt stora framgångar med sin förmåga att ”klättra” upp och ner för branta sluttningar. I Sverige är det främst schweiziska Menzi Muck som försökt bana väg för den okonventionella maskinen, men det finns fler aktörer på banan, en av dem är italienska Euromach.

Företaget bildades 1977 som ett sidospår till krantillverkaren Cormach med ambitionen att redan från början koncentrera utveckling och tillverkning till spindelgrävare som i dag erbjuds i storlekar från cirka två ton och upp till 17 ton.

Enligt företaget har hittills drygt 3 000 maskiner lämnat fabriksgolvet för arbete i främst bergsområden och sankmarker. Nu finns stora förhoppningar om att öka försäljningen ytterligare genom ett samarbete mellan Engcon och det jämtländska företagets italienska återförsäljare Spektra som resulterat i en tiltrotator specialanpassad för Euromachs flaggskepp R145.

Jag och Spektras säljare Antonio Stucci har tillsammans specificerat en EC219 tiltrotator som passar maskinen perfekt, säger Engcons säljare Peter Högberg.

R145 är utrustad med en John Deere-motor på 198 kW eller 266 hästkrafter och finns i två versioner där den tyngre modellen – 17,5 ton – är mer anpassad för skogsentreprenörer och utlovas vara väl lämpad för arbete även på fuktig och känslig mark, bland annat tack vare sina stora hjul.

I övrigt kännetecknas spindelgrävaren av fyra hydrauliska och hjulförsedda “ben” som oberoende av varandra kan dras in och skjutas ut både på bredden och på längden. Detta ger en arbetsbredd på 2 430 – 4 740 millimeter och längden kan variera mellan 5 900 och 6 700 millimeter. När inte maskinen står stilla på sina hjul kan extra klor fällas ut och med hjälp av denna funktion kan maskinen “klösa” sig fast i branterna och klättra upp och ner i branter på ett sätt som få andra fordon klarar av.

Och det är egentligen här som tiltrotatorn kommer in i bilden. Maskinen arbetar ofta lägen där den är svår att positionera om. Tiltrotatorn kan då verkligen fungera som maskinens handled och tillåta maskinen att ställa sig i rätt position enbart genom att rotera.

Ja, det är exakt så Euromach tänker. Med vår tiltrotator kan föraren utföra alla tänkbara moment från en och samma position, vilket gör världens största spindelgrävare ännu mer effektiv och flexibel, säger Peter Högberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078