23948sdkhjf

Doosan och Hyundai får samma ägare

Ryktet har gått under en längre tid och nu verkar det vara klart  Doosan och Hyundai Construction får samma ägare.

Enligt Construction Europe skrevs kontraktet under den 5 februari – ett avtal som innebär att Hyundai Heavy Industries köper knappt 35 procent av aktierna i Doosan Infracore, för cirka 635 miljoner euro (cirka 6,4 miljarder kronor).

Hyundai blir därmed största aktieägare i bolaget. I affären ingår dock inte Doosan Bobcat, där Doosan Infracore äger drygt hälften av aktierna.

Detta innebär att två sydkoreanska maskintillverkare, Doosan och Hyundai, med liknande produktportföljer, får samma ägare.

Enligt Doosans svenska generalagent Maskinia  ska tillverkarna dock fortsätta under sina sina respektive varumärken och med de upparbetade kanaler som redan finns för försäljning och eftermarknad.

– Jag har fått ett förtydligande från Doosans globala ledning att detta inte kommer att påverka nuvarande struktur för Doosan i Europa eller i Sverige. Allt kommer fortsätta som vanligt, Doosan Infracore och Hyundai kommer att köras som två parallella bolag, däremot kommer ägaren Hyundai som moderbolag att koordinera sourcing och produktutveckling av huvudkomponenter, säger Fredrik Holmquist, vd på Maskinia, i pressmeddelandet.

Koordineringen kommer att vara betydelsefull för framtiden, siar Fredrik Holmqvist.

– Det kommer vara viktigt i racet mot mer miljövänliga entreprenadmaskiner och en utveckling mot att det om tio år förmodligen bara kommer finnas hälften kvar av nuvarande entreprenadmaskinstillverkare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.113