23948sdkhjf

LKAB-gruva vaknar till liv igen – en miljon ton rågods ska produceras

Nu tas malpåsen bort och ett halvårs brytning väntar.

Redan 2010 beslutade LKAB att förbereda för brytning i Mertainen, utanför Svappavaara.

Prisläget då var gott men det tog tid att få de tillstånd och krävdes och marknaden förändrades.

LKAB beslutade därför att gruvan skulle läggas i malpåse 2016, trots att många förberedelser redan var klara – till exempel när det gäller vägar, jordavrymning, sidobergsupplag, fasta kross- och sovringsmaskiner samt vägar.

De senaste åren har Mertainen alltså legat vilande, enligt LKAB var tanken att hålla den ”i beredskap” inför framtida behov.

Den framtiden verkar vara här nu – till hösten ska LKAB åter slå upp portarna till gruvan i Mertainen utanför Svappavaara.

– Vi gör det här för att skapa ett säkerhetslager av rågods för våra pelletsverk i Kiruna och Svappavaara, säger Niclas Svanelöv, sektionschef gruva i Svappavaara.

LKAB noterar att behovet av rågods ökat inom företagets affärsområde järnmalm, inte minst sedan produktionen hämmats efter ett skalv i Kirunagruvan för snart ett år sedan.

Planen nu är att producera en miljon ton rågods i Mertainen.

– Vi planerar att komma igång med brytningen till hösten och driva gruvan under cirka ett halvår.

–  Då har vi byggt upp ett lager som kan fungera som säkerhet för rågodsförsörjningen till våra pelletsverk. För att producera en miljon ton rågods kommer vi att bryta cirka 1,5 miljoner ton råmalm och ungefär lika mycket gråberg, säger Niclas Svanelöv.

De vägar och maskiner med mera som redan finns på plats kan nu tas i bruk, enligt LKAB jobbar man nu för att säkerställa att det finns resurser att genomföra brytningen.

Tanken är att använda både egen personal och entreprenörer, totalt handlar det om ett 50-tal arbetstillfällen.

De tillstånd som krävs för brytningen ska redan vara införskaffade, däremot måste tillståndet för lagerhållning kompletteras, noterar LKAB.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.203