23948sdkhjf

Avtal klara för komplicerat Göteborgsbygge

Grönt ljus för nya halvön – 2022 ska grundläggningen dras igång.

Det kommer att hända en hel del på Masthuggskajen i Göteborg framöver, både bostäder, kontor och handel ska byggas– och delar av bebyggelsen ska placeras på en ny halvö som byggs ut i Göta älv.

Planerna för den två hektar stora halvön har nu fått fastare form. Enligt ett pressmeddelande står det till exempel klart att Älvstranden Utveckling blir byggherre för all grundläggning på halvön.

Alla avtal med de inblandade byggaktörerna ska också vara klara, det som väntar närmast är att handla upp entreprenören som ska utföra konstruktionsarbetet. 

– Genom den här lösningen kommer halvön att byggas på ett rationellt och smart sätt. Göteborgs Stad får en halvö till ett fast pris där de risker som alltid är förknippade med sådana här stora projekt fördelas mellan Älvstranden Utveckling och de privata byggaktörerna på Masthuggskajens halvö, säger Lena Andersson, vd för Älvstranden Utveckling, i pressmeddelandet.

Projektet anses vara komplicerat, därför har grundläggningen samlats hos en enda part.

Enligt pressmeddelande skulle Göteborgs stad normalt sett  ha stått för grundläggningen av gator, trottoarer och parker, medan byggaktörerna står för husens grundläggning.

Bedömningen här är dock att ett uppdelat grundläggningsarbete kan med föra risker för  gränsdragnings- och samordningsproblem när flera olika entreprenörer ska samsas på samma plats.

— När det nu handlar om en helt ny yta i vattnet med en tekniskt komplicerad konstruktion är det ekonomiskt och kvalitetsmässigt bättre att bygga allt i en sekvens. Nu genomför vi all grundläggning på halvön och får då kontroll på ekonomi, teknik och tidplan. Det innebär en ökad attraktionskraft för den stora entreprenad som ska upphandlas, säger Lena Andersson.

Halvön på Masthuggskajen kommer att bestå av fyra fastigheter och allmän platsmark och enligt pressmeddelandet har Älvstranden Utveckling kommit överens med fastighetsägarna Stena Fastigheter, Riksbyggen och Elof Hansson Fastigheter om grundläggningen av deras kvartersmark, och med trafikkontoret om allmän plats.

Upphandlingen av en samlad entreprenad för den nya halvön kommer att starta i mars och beräknas vara klar under året.

— Det är ett styrkebesked för oss som bolag och för staden att vi på ett effektivt sätt tar oss an utmaningen att bygga en ny halvö i älven, säger Tomas Bolling Nilsson (M), styrelseordförande i Älvstranden Utveckling, i pressmeddelandet.

– Detta känns riktigt bra. Det är ett stort kliv framåt för genomförandet av vårt kontorsprojekt Global Business Gate som ska ta plats på halvön och stå färdigt från och med 2025, säger Lennart Hedström, vd för Elof Hansson Fastigheter, i pressmeddelandet.

– Det känns jätteroligt att klartecken nu har givits och på Riksbyggen ser vi fram emot att bygga attraktiva bostadsrätter på halvön vid Masthuggskajen, ett av Göteborgs bästa och mest spännande lägen,  säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen, i ett pressmeddelande.

– Masthuggskajen har varit vårt hem i över 50 år. Här finns vårt hjärta. Nu får vi äntligen dela kajen med alla göteborgare, säger Agneta Kores, vd Stena Fastigheter Göteborg, i pressmeddelandet.

Grundläggningsarbetet ska enligt planen dras igång 2022, inflyttningen i de första kontorslokalerna ska kunna ske 2025, och i de första bostäderna året därpå.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109