23948sdkhjf

Digital hjälp för markentreprenörer

Nu lanserar Skymap en tjänst som automatiskt kan skapa en markmodell från drönarskanningen. Samtidigt aviserar företaget att inom kort också klara att jämföra två olika markmodeller och därmed automatisera framdriftsrapporteringen i byggprojekt.

Det Växjöbaserade bygg-techföretaget Skymap har ända sedan starten 2015 valt att fokusera på digitalisering inom bygg- och anläggningsbranschen. Det görs med hjälp av webbaserade mjukvaror, 3D-visualisering och drönarteknik.

Ett huvudmål är att att kunna automatisera uppföljning och kontroll av framdriften i byggprojekt – något som företaget nu hävdar är nära förestående.

Vår strategi är att förenkla för bygg- och fastighetsbranschen och med automatiserad uppföljning av framdriften i projektet tar vi ett tydligt kliv i rätt riktning. Det kommer att underlätta för både byggherrar, entreprenörer och konsulter i branschen, säger retagets vd och grundare Jon Bengtsson.

Härom veckan lanserades en funktion som gör det möjligt att se det klassificerade punktmolnet som genereras genom drönarskanning. Redan nu presenteras ytterligare ett steg.

I mars tog vi första steget genom att göra det möjligt att se det klassificerade punktmolnet i Sky View. Nu tar vi nästa kliv genom att fokusera endast på de punkter som klassificeras som mark och automatiskt generera en markmodell, säger Jon Bengtsson.

Funktionen är en tilläggstjänst som nu kan väljas till i samband med molnprocessering, det vill säga vid användning av företagets automatiserade konvertering av drönarbilder till ortofoto, punktmoln och 3D-modell.

I första läget genereras en nedladdningsbar markmodell som kan bearbetas vidare i andra program. Detta utlovas framför allt förenkla i ett projekts planerings- och projekteringsstadiet. Men utvecklingsarbetet går vidare.

Vårt mål är att automatisera framdriftsrapporteringen helt och hållet. I nästa utvecklingssteg som vi räknar med att lansera inom kort blir det möjligt att jämföra två markmodeller direkt i Sky View och få en noggrann redovisning av förändringen både visuellt och i siffror. Det blir ett verktyg för markentreprenörer att automatiskt följa och dokumentera produktionen som dessutom sparar mycket tid och pengar jämfört med dagens arbetsmetoder, lovar Jon Bengtsson.

Läs även om företagets samarbete med maskinstyrningsföretaget Moba här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094