23948sdkhjf

Gjerstad vill skapa nordisk redskapsjätte

Gjerstad Products vill med stöd av en nybliven finansiär bilda stommen i en blivande nordisk storkoncern med fokus på redskap till entreprenadmaskiner. Enligt företaget har redan ett flertal etablerade företag i branschen tecknat intentionsavtal om att kliva på tåget.

– Vi verkar i en bransch som är under fortsatt konsolidering. Mindre företag köps upp av de stora eller går under i konkurrensen. Gjerstad Products stod inför ett närmast existentiellt strategiskt val; att äta eller ätas. Vi valde det första alternativet och har lagt fram en strategi som betyder tillväxt genom förvärv. I en större koncern kan vi erbjuda våra kunder fler och bättre produkter samt bättre service, säger företagets ägare och vd Tor Kjetilson Moe.

Företaget grundades 1964 som Gjerstad Mekaniske Verkstad av den nuvarande ägarens far, Kjetil Moe. Sedan dess har företaget vuxit kraftigt, framför allt på sin norska hemmaplan, men bedriver verksamhet även i Sverige och Finland. Sammantaget räknar vd:n med en omsättning som överstiger 200 miljoner kronor under innevarande år. Då ingår även leveranser utanför Norden, framför allt till USA där tillväxten beskrivs som stor.

I fortsättningen kommer dock verksamheten att bedrivas i den nya nordiska koncernen Construction Equipment Group, dock med huvudkontoret kvar i Gjerstad på Sørlandet.

– Genom åren har vår organisation byggt ett starkt varumärke och ett företag med god lönsamhet och goda framtidsutsikter. Nu ska vi ta ytterligare ett steg och ta positionen som en ledande nordisk totalleverantör till bygg- och anläggningsbranschen inom vårt verksamhetsområde där vi också räknar med en utveckling inom drivmedelstankar, energilösningar och en del redskap för lantbruket.

– Koncernstrukturen blir enkel. Gjerstad och övriga medverkande kommer att leva sitt eget liv för att stärka sina respektive marknadspositioner och lönsamhet. Förvärv kommer att spela en central roll i den fortsatta tillväxtstrategin.

– Construction Equipment Group har redan signerat tre intentionsavtal och vi räknar med att kunna lansera fler framöver, säger Tor Kjetilson Moe

Det som gjort satsningen möjlig är ett nybildat partnerskap med Explore Equity.

Tor Kjetilson Moe räknar med att den nya koncernstrukturen ska bidra till ett flertal värdefulla samordningseffekter, framför allt inom produktion, logistik, försäljning och administration, något som han betonar att kunderna kommer att märka på många sätt.

– Vi kommer att kunna erbjuda ett bredare produktutbud samtidigt som vi ska ha järnfokus på kvalitet, leveransprecision och konkurrenskraftiga priser, säger Tor Kjetilson Moe.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094