23948sdkhjf

Cementa forskar om biologisk mångfald

För att stärka den biologiska mångfalden i täkter har nu den femte upplagan av Heidelberg Cements – där Cementa och Jehanders ingår – globala forskningsprogram Quarry Life Award dragits igång för unga forskare och studenter från hela världen.

Heidelberg Cement och Cementa söker nu studenter och yngre forskare inom biologi, ekologi och landskapsarkitektur, som vill vidareutveckla branschens arbete med biologisk mångfald vid verksamhetsplatserna. I Sverige finns möjlighet till projekt- eller examensarbete vid Cementas kalkstensbrott i Skövde och Slite samt Jehanders ballasttäkt i Löten.

När den förra omgången av Quarry Life Award genomfördes 2018, utsågs två biologistudenter från Umeå universitet, Hampus Jarhede och Oskar Lövbom, till vinnare av regiontävlingen för norra Europa. De presenterade nya metoder för att öka mängden vildbin vid Cementas kalkstensbrott i Slite.

De åtgärder våra svenska vinnare kom fram till i sin forskning har uppmärksammats internationellt och har bidragit med ny praktisk kunskap till hela branschen. Nu hoppas vi på ett lika stort engagemang i denna omgång och att många svenska studenter och unga forskare väljer att söka, säger Joshua Prentice, projektledare för Quarry Life Award i Sverige.

Studenter, forskare och intresseföreningar kan kan lämna in sin ansökan senast 18 november. I ansökan beskrivs projektets syfte, metodik, tidplan och vid vilket kalkstensbrott projektet ska genomföras.

En expertjury väljer sedan ut de bästa projektförslagen som sen genomförs i fältstudier under våren och sommaren 2022. De bästa bidragen belönas med upp till 5 000 euro inom regionen och har möjlighet att gå vidare till den globala tävlingen och en prissumma på 30 000 euro. Vinnarna utses under hösten 2022.

Vi sätter stort värde på samarbetet med universitets- och forskningsvärlden i de här frågorna. Vår materialutvinning, tillverkning och efterbehandling måste gå hand i hand med en god närmiljö och en hållbar utveckling och det är absolut nödvändigt för oss som stor industriaktör att ha detta högt på agendan, säger Magnus Ohlsson, vd för Cementa.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.093