23948sdkhjf

Säkrare fästen från Götene Ufo

Redskapstillverkaren Götene Ufo har vidareutvecklat sin beprövade fästesserie och lanserar en serie som utlovas eliminera risken att redskapen lossnar och därmed öka säkerheten för personer som jobbar i maskinens närhet.

– Det finns ett stort antal säkra fästen på marknaden och varje tillverkare har löst tekniken på sina egna och olika avancerade sätt. När vi skapat G-Lock har enkelheten varit i centrum utan att tumma på säkerheten. Vår filosofi är att det ska vara enkelt att arbeta säkert som grävmaskinist. När det är stressigt är det lätt att råka göra misstag och det är oftast då olyckorna sker med redskap som lossnar. Med G-Lock går det inte att arbeta om inte redskapet sitter fastlåst och säkert, säger Birgitta Boström, vd och koncernansvarig för Götene Ufo.

G-Lock är, enligt företaget, enkelt att hantera, underhållsfritt och märkesoberoende. Företaget har valt en lösning som kombinerar hydraulik och mekanik. Kärnan i konstruktionen är en mekanisk och fjäderbelastad avkänningsarm som arbetar tillsammans med en hydraulisk spärrventil.

– Spärrventilen hindrar oljan att passera till låscylindern om inte båda axlarna är på plats. Ventilen sitter på den fjäderbelastade avkänningsarmen som påverkas av redskapets axlar. När båda axlarna är i rätt läge trycks armen upp och spärrventilen aktiveras. Det gör att oljan flödar till låscylindern, låskilen körs ut och redskapet sitter säkert, säger Magnus Asking, konstruktör på Götene Ufo.

Enkelt uttryckt krävs att redskapets axlar är i rätt position i fästet för att fästets låscylinder ska kunna aktiveras och låskilen köras ut.

Den nya fästesserien har ingen separat elektronik utan använder maskinens eget system med akustisk signal som varnar om låset är öppet. Dessutom visar låskilens indikeringsstång visuellt om fästet är låst. Enligt tillverkaren är materialet SSAB:s höghållfasta stål Strenx 700 och monteringen snabb och enkel.

– Inga specialverktyg eller anpassningar behövs. Varje fäste levereras justerat och klart från vår fabrik och det monteras precis som vanligt, man använder maskinens originalaxlar och drar två slangar till låsningen. Vårt fäste kan därför användas oavsett maskinmärke eller styrsystem, säger Birgitta Boström.

Fästena finns i storlekarna S60, S70, S80, S90 samt G90, vilket innebär grävmaskiner i storleken 12-50 ton.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078