23948sdkhjf

Eldrivna Caterpillargrävare på 12 och 25 ton

Batteridrivna Catgrävare på 12 och 25 ton står redo för den globala marknaden. "Det här är en allroundmaskin som Pon är först i världen med att presentera för marknaden".

Caterpillars norska och nederländska återförsäljare Pon Equipment  anser sig vara först ut att ha omvandlat dieseldrivna grävmaskiner på 12 och 25 ton till eldrift.

”Aldrig har drivaggregatet för en grävmaskin på 12 och 25 ton gått helt på el”, uppger företaget i ett pressmeddelande.

– Det här är en allroundmaskin som Pon är först i världen med att presentera för marknaden, säger Jon Einar Holum, chefstekniker på Pon Equipment, i pressmeddelandet.

Enligt Pon Equipment handlar det om tredje generations batterielektriska grävmaskiner och serien har fått namnet Z-line (Zero line, för noll utsläpp).

– Byggbranschen ansvarar för 30 procent av koldioxidutsläppen i Norge, med detta i åtanke föddes idén om en entreprenadmaskin för stadsbruk, säger Jon Einar Holum.

Batterimaskinerna uppges ha samma prestanda som de med dieselmotorer, deras yttre ska vara sig likt jämfört med dieselmaskinerna men på insidan ska det ha hänt mycket.

Grävmaskinerna köps från Caterpillar – utan dieselmotorer.

Pon monterar i stället in en stor elmotor. Batteripaket på 300 kW väger 3,4 ton och kommer från Northvolt.

I april meddelade Nortvolt att Pon Equipment beställt, till att börja med, 90 batterisystem som de ska ha till sina 12- och 25 tonsgrävare Z-line 310 och Z-line 320, maskiner som börjar levereras redan nu i vår.

– Med detta partnerskap äntrar Nortvolt en helt ny marknad med sina batterisystem. Att elektrifiera anläggningsmaskiner kommer att skynda på en viktig förändring för branschen. De lösningar vi visar här kommer att bidra stort till att minska utsläppen i städerna och vårt beroende av fossila bränslen, sade Emad Zand på Northvolt i ett pressmeddelande i april.

Enligt Nortvolt räcker en fulladdat batteri för 5-6 timmars hårt arbete och 6-8 timmars lite lättare grävning. Det ska också gå att arbeta med maskinen kopplad till elnätet.

Kraftsystemets integrering av elmotorn, batteripack och kylsystemet och så vidare ska ha utvecklats av Pon, med stöd av Caterpillar.

När effekten ökar stiger värmen och det krävs därför ett system för att reglera temperaturen.

Pon har därför konstruerat ett vätskekylsystem som ansluts till batteriet, med snabbkopplingar med högt flöde, som levereras av Skövdeföretaget CEJN.

–  CEJN’s ultraflow fungerar mycket bra när man kopplar i och ur vätskekylsystemet, eftersom kopplingarna är enkla att ansluta, är lätta, och är garanterat spillfria, säger Jon Einar Holum.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109