23948sdkhjf

Ledare: Det omöjliga blev möjligt

Det går en skarp skiljelinje mellan olika grupperingar i det svenska samhället, en skiljelinje som inte uppstått ur ursprung och etnicitet. Det handlar helt enkelt om de individer som redan är etablerade i det befintliga systemet och de som står utanför. Mest märkbart är det i samband med jobb och bostad.

I åratal har bostadspolitiken byggt svårforcerade murar som i första hand är avsedda att värna om de som redan har en bostad. De som står utanför får snällt vänta på sin tur – som i värsta fall aldrig kommer. Framför allt är det ungdomar, invandrare och allmänt betalningssvaga som har oerhört svårt att slå sig in på den kraftigt underdimensionerade bostadsmarknaden.

Lika illa är det på sysselsättningssidan där lagstiftning och regelverk dels försvårar för de företagare som vill nyanställa och dels begränsar rörligheten hos de som redan har ett jobb. Allt för få tar risken att säga upp ett jobb med lång anställningstid och riskera att hamna på en ny arbetsplats med kortast anställningstid och därmed ökad risk för uppsägning – i synnerhet när ekonomin försämras och framtidsutsikterna allt mer svårbedömda.

Lagom till sommarens semesterperiod har dock två efterlängtade och nödvändiga regeringsbeslut tagits som kan bidra till ett betydligt bättre och mer jämställt Sverige. Införandet av en friare hyressättning vid nyproduktion ger i varje fall bostadsföretag ett incitament för att öka produktionen av hyresrätter. Förändringar i Lagen om anställningsskydd kan på motsvarande sätt öka flexibiliteten och vara en av de pusselbitar som kan hjälpa arbetssökande att få en passande sysselsättning.

Åtgärderna är långt ifrån tillräckliga, men visar att det finns krafter som jobbar för att riva de murar som i onödan splittrar samhället.

Besluten gör att många kan möta sommaren med positiva känslor och ökad framtidstro. Det är en skön känsla att bära med sig när nu Leveranstidningen Entreprenad stänger vårens sista tidning för några veckors ledighet.

Oavsett om du läser tidningen med hjälp av dator, telefon eller surfplatta vill vi passa på att tacka läsare, annonsörer och andra samarbetspartners för årets vårsäsong. Följ gärna nyhetsflödet på www.entreprenad.com i väntan på nästa pappersutgåva 26 augusti. Väl mött igen i höst – förhoppningsvis med coronaviruset under ännu bättre kontroll.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093