23948sdkhjf

Stolpfria bullerskärmar

Det är en väldigt ovanlig skärm och vi har aldrig bockat polykarbonat på det här viset tidigare. Men innovation är roligt och vi gillar utmaningar, ju mer avancerade desto bättre. Det här är en smäcker konstruktion som känns helt i enlighet med framtidens krav på miljö och samhällsnytta, säger Ulf Bergström, affärsområdeschef för Hammerglass Infrastruktur.

Skärmen är billigare att ta fram eftersom stålpriset gått upp betydligt mer än vad priset på polykarbonat gjort och polykarbonat genererar dessutom ett mindre klimatavtryck i tillverkningen än vad stål gör. Den typen av positiva och nytänkande processer är vi väldigt gärna med i, säger Ulf Bergström.

Uppdragsgivare är implenia som vände sig till Hammerglas för konstruktion och montage av den nya bullerskärmen, designad av arkitekterna Mats Broman och Richard Rotstein.

För utvecklingsteamet fanns flera nötter som måste knäckas. Bland annat kräver en stolpfri konstruktion koll på hur exempelvis temperaturskillnader påverkar rörelseenergin i materialet och att skärmen håller tätt.

Dessutom krävs stor stabilitet, något som lösts med hjälp av unika bockningar och infästningar, vilket resulterat i element som bland annat utformats med 90 graders vinkel åt tre olika håll på en och samma polykarbonatskiva. Det krävdes, enligt företaget, åtskilliga försök innan det blev helt rätt. Även infästningen skiljer sig från traditionella bullerskydd.

Förutom att avsaknaden av stålstolpar gör utsikten fri skapar lösningen även mjuka schatteringar i grönt som smälter in mot naturen i närområdet. Dessutom har Hjulsta-skärmen ett screentryck som inflygningsskydd för fåglar.

Det har varit mycket att ta hänsyn till, men nu bockas det för fullt på plats i fabriken i Förslöv och sammanlagt kommer det handla om cirka 1 500 paneler, säger Ulf Bergström.

Företaget utlovar också mycket konkurrenskraftiga underhållskostnader tack vare okrossbara paneler och den hårdbeläggning som gör ytan enkel att rengöra. Panelerna ska dessutom hålla sig optiskt klara, utan att gulna med tiden och utan att naturen och trafiken sätter sina spår.

Även ljudmässigt utlovas förbättringar jämfört med konventionella lösningar.

Tack vare designen så kommer vi att få en extra bra ljudblockering, ljudet studsar tillbaka mot trafiken, säger företagets vd Bengt Nilsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079