23948sdkhjf

Ny materialhanterare från Caterpillar

Upp till 13 meters räckvidd, längre bytesintervaller och enklare lyft utlovas när Caterpillar lanserar en ny materialhanterare.

Enligt Caterpillar är nya Cat MH3026 försedd med ett avancerats elektrohydrauliskt system som ska optimera balansen mellan kraft och effektivitet, förbättra cykeltiderna och göra det möjligt att hantera mer material på samma tid.

Tillförlitlig och effektiv drift, låga rörelsekostnader och förbättrad förareffektivitet utlovas

Maskinen drivs av Cat C7.1-motorer, som uppfyller EU:s utsläppskrav enligt steg V. De ska kunna köras på biodieselbränsle upp till B20 och har fått ett efterbehandlingssystem som ska vara underhållsfritt.

Två driftlägen finns: Power och Economy, enligt Caterpillar finjusteras därför effektbehovet efter uppgiften och bränsleförbrukningen ska minska med upp till tio procent jämfört med tidigare modeller.

Nya frontlänkage ska ge upp till 13 meters räckvidd. Förarna ska därför kunna flytta mer material utan att behöva flytta maskinen.

Caterpillar utlovar också upp till 20 procent högre svängmoment.

Ett tunglyftsläge ska göra det enklare att hantera tyngre laster och standardfunktionen Smartboom ska göra det möjligt för bommen att röra sig fritt uppåt och nedåt utan att pumpflödet används. Föraren ska därför kunna koncentrera sig på gripreglagen, enligt Caterpillar leder till det en mjukare och bränsleeffektivare cykel.

Företaget berättar också att det finns en rad tillbehör och nya räckviddsalternativ för olika tillämpningar.

Maskinen är försedd med funktionen E-gräns, som innebär att den inte kan röra sig utanför de parametrar föraren ställer in. En annan funktion innebär att redskapet aldrig kan komma i kontakt med hytten. Funktionen förar-ID ska förhindra att obehöriga kan använda maskinen, det krävs en kod för att kunna starta motorn.

Hytten är ombyggd, enligt Caterpillar har den fått stora rutor med härdat glas och smala stolpar.

Som standard finns kameror riktade både åt höger och bakåt. Resultatet visas på en stor pekskärm och det går också att uppgradera kamerorna till 360 graders sikt.

Vindrutorna beskrivs som tjocka, slagtåliga och stötsäkra, enligt Caterpillar uppfyller de kraven enligt standarderna EN356, P8B och P5A.

I hytten kan man välja mellan olika alternativ: Deluxe eller Premium. Det går också att välja joystickstyrning, då slipper man rattstången vilket enligt Caterpillar kan ge bättre sikt framåt, mer benutrymme och enklare instigning.

Instigningen kan också underlättas av att fälla upp den vänstra panelen, noterar företaget.

Enligt Caterpillar är alla reglage placerade framför och inom räckhåll för föraren, för att undvika onödiga rörelser.

Föraren ska kunna navigera skärmen med styrhjul och olika förare kan spara sina specifika inställningar för joystick och driftläge. När en viss förare identifierar sig via sitt förar-ID ändras automatiskt inställningarna för just den föraren.

Den maximala hytthöjden är 5 750 millimeter, för förbättrad sikt vid lastning och materialhantering, noterar företaget.

Caterpillar lyfter också fram att en strömställare på marknivå stoppar all bränsletillförsel till motorn och stänger av maskinen, att atandardbackventiler för bom- och sticksänkning håller frontlänkaget säkert på plats och förhindrar omvänt oljeflöde vid oväntad förlust av hydraultrycket och att alla punkter för dagligt underhåll nås snabbt från marknivå.

Maskinen har också fått en ny serviceplattform med steg som ska ge enkel, säker och snabb åtkomst till det övre serviceområdet.

Ett nytt hydrauloljefilter ska förbättra filtreringen och förlänga bytesintervallerna till 3 000 drifttimmar. Enligt Caterpillar innebär detta en 50 procent längre livslängd jämfört med tidigare modeller.

Företaget lyfter också fram de nya tömningsfria ventilerna, som ska hålla hydrauloljan ren vid filterbyten.

Enligt Caterpillar har alla motorfilter ett synkroniserat underhållsintervall på 1 000 drifttimmar, det nya luftintagsfiltret med förrenare ska hålla i upp till 1 000 timmar samt minskar underhållskraven.

Uppgifterna om filterlivslängd och underhållsintervall ska enkelt kunna ses via den högupplösta monitorn i hytten.

Caterpillar noterar också att en högeffektiv kylfläkt ska eliminera behovet av interaktion från förarens sida, den har en automatisk omvänd funktion som standard och detta ska, enligt Caterpillar, hålla motorerna rena och maximera maskinens drifttid.

Som tillval finns också en vibrerande kylskärm som aktiveras under omvänd fläktdrift för att ytterligare förbättra avlägsnandet av damm och skräp.

SPECIFIKATIONER FÖR MATERIALHANTERAREN MH3026

Modell

MH3026

Motor

Cat® C7.1

Nettoeffekt, kW (hk)

128 (171)

Min. arbetsvikt, kg (lb)

26 400 (58 202)

Max. arbetsvikt, kg (lb)

29 200 (64 375)

Maximal räckvidd, mm (fot/tum)

13 000 (42 fot 8 tum)

Maximal lasthöjd, mm (fot/tum)

14 270 (46 fot 10 tum)

Angiven nettoeffekt är den tillgängliga effekten på svänghjulet när motorn är försedd med fläkt på lägsta varvtal, luftintagssystem, avgassystem och generator.

Källa: Caterpillar

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109