23948sdkhjf

Så har Caterpillar förbättrat sina hjullastare

Automatisk däckinställning, steglöst variabel transmission, bättre manövrering i lutning och tystare hytt är några av nyheterna när Caterpillar presenterar en kvartett uppdaterade hjullastare.

Enligt Caterpillars svenska återförsäljare Zeppelin Sverige har fyra hjullastare i 8-10 tonsklassen uppdaterats på flera sätt.

Caterpillar 966, 966 XE, 972 och 972 XE next generation ska ha fått en hel del ny och lättanvänd standardteknik, förbättringar som ska öka förarens effektivitet, minska underhållskostnaderna och minska driftskostnaderna.

Till exempel ska modellerna 966 och 972 nu ha högre skopfyllningsgrad tack vare Cat Autodig, som ställer däcken in automatiskt.

Den automatiska däckinställningen ska dessutom främja korrekt lasttteknik, vilket i sin tur ska minska slirning och slitage, förklarar företaget.

Caterpillar 966 XE och 972 XE har fått företagets steglöst variabla transmission (CVT), vilket ska förbättra bränsleeffektiviteten, öka effektiviteten, och ge längre serviceintervaller, lovar Zeppelin.

Alla fyra har Cat Payload*-system med Assist som standard. Enligt Zeppelin ska detta göra det möjligt att väga så exakt att man lastar rätt varje gång.

Företaget lyfter också fram att föraren får realtidsdata skickat till sin skärm och att det är möjligt att skapa anpassade profiler för olika tillämpningar – olika maskinparametrar ska kunna ställas in med bara ett knapptryck.

De uppdaterade maskinerna ska prestera bättre, lovar Zeppelin och hänvisar bland annat till hur CVT-drivlinan, motorsystemet, hydrauliksystemet och kylsystemet integrerats.

Företaget lyfter också fram att utan vridmomentsomvandlaren i mekaniska drivsystem styr lastarna motorvarvtalet och maskinhastigheten separat för effektiv grävning och styrning med hög precision.

Manövreringen i lutningar ska ha förbättrats tack vare farthållare och spärr mot bakåttiltning.  Avancerad dragkraftsstyrning ska dessutom optimera lasteffektiviteten, vilket i sin tur ska minska däckslitaget, lovar Zeppelin som också noterar att det låga motorvarvtalet ger lägre bränsleförbrukning, mindre komponentslitage och tystare körning.

Det ska vara lätt att komma åt både hydraulik och elektronik och servicen ska kunna ske snabbt och enkelt, lovar Zeppelin som utlovar utökade underhållsintervall. Som tillval finns dessutom ett integrerat autolubesystem som ska minska det dagliga underhållet och öka komponenternas livslängd.

Företaget lyfter också fram att en särskild Cat-app kan användas för att hålla reda på drifttimmar, service och underhåll, den ska också kunna användas för felsökning på distans och service.

Andra nyheter är att maskinerna har fått Caterpillars nya fjädringskontroll, som uppges förbättra åkkvaliteten i ojämn terräng.

Ljud och vibrationer i hytten ska ha minskats tack vare ljuddämpning, tätningar och dämpande hyttinfästningar.

Hyttdörren, som kan låsas upp från marken via en fjärrkontroll, beskrivs som bred, med lutande steg och lätt att kliva i och ur.

I hytten finns som standard ett sätesmonterat, elektrohydrauliskt joysticksystem.

Nya instrumentpaneler och högupplösta pekskärmar med intuitiva och användarvänliga reglage ska också förbättra driften och ett luftfjädrat säte med kylning eller uppvärmning och ventilation ska öka komforten, lovar Zeppelin, som också berättar att det går att välja till en HMU-ratt för powershift-modellerna 966 och 972.

Sikten ska ha blivit bättre tack vare en vindruta som löper från golv till tak, en backkamera och stora speglar med integrerade speglar för döda vinken.

Som tillval finns dessutom en Cat Detect-radar som ska varna föraren om risker och ett multi-view-system med 360 graders sikt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094