23948sdkhjf

Hotet från BDX efter höjda dieselpriserna

Höjda dieselpriser i kombination med utformningen av avtal får BDX att tveka inför framtida anbud. Nu vill de se mer flexibla regleringar i avtalen.

BDX är en etablerad aktör i norra Sverige där de underhåller vägarna i form av bland annat halkbekämpning och snöröjning. Men höjda dieselpriser gör nu att de överväger att sluta lägga anbud på snöröjningen i Luleå kommun, något som Norrbottens-Kuriren rapporterat om. Till tidningen säger Fredrik Palmquist, kommunikationschef på BDX, att de räknat med sedvanliga prisökningar när de lämnade anbudet men att de inte hade kunnat förutse den prisutveckling på närmare 25 procent som skett sedan dess.

Läs också: Oron sprider sig bland anläggare trots urstarkt marknadsläge

Luleå kommuns sektionschef för gatudriften, Patrik Ruumensaari, förklarar att de har med en indexreglering en gång per år när de upphandlar. Då avtalen skrevs under sommaren blev därför första året utan en sådan reglering. Något som leder till att entreprenörerna drabbas av prisökningen. 

Fredrik Palmquist tycker därför att det vore bättre om bränsleprisets index beräknas månadsvis till skillnad från en gång per år som Luleå kommun gör.  Han menar att osäkerheten kommer göra att färre kommer lägga anbud på snöröjning. Något som kommer leda till sjunkande kvalitet eller skenande priser.

– Med facit i hand, vi kommer verkligen att tänka över om vi ska lämna anbud. Det är inte hållbart att vi ska stå för merkostnaden som blir, säger han till Norrbottens-Kuriren.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109