23948sdkhjf

Nya lagar för dig inom bygg och anläggning

Här är en kort sammanställning av de skatter och lagar som gäller från och med 1 januari 2023 och som berör dig som företagare och anställd inom bygg- och anläggningsbranschen.

Uppgift om tjänsteställe i arbetsgivardeklarationens individuppgift från 1 januari 2023

Arbetsgivare ska framöver lämna uppgift om den anställdes tjänsteställe i arbetsgivardeklarationens individuppgift. Uppgifterna ska lämnas från och med redovisningsperioden januari 2023.

Höjt reseavdrag för resor till och från arbetet

Avdraget för arbetsresor med egen bil höjs från 18,50 till 25 kronor per mil. Avdraget för drivmedel vid arbetsresor med förmånsbil höjs från 6,50 respektive 9,50 till 12 kronor per mil. Dock sker ingen förändring av avdragsrätten för förmånsbilar som drivs med el, där uppgår avdragsrätten även efter årsskiftet till 9,50 kr per mil.

Höjt avdrag för tjänsteresor och hemresor med egen bil eller förmånsbil

Även avdragen för tjänsteresor och hemresor med egen bil eller förmånsbil höjs med motsvarande belopp som i reseavdraget, se ovan, det vill säga till 25 respektive 12 kronor per mil. För resor med förmånsbil som drivs med el görs dock inte några ändringar i förhållande till dagens regler, där uppgår avdragsrätten även efter årsskiftet till 9,50 kr per mil.

Förstärkt skattereduktionen för installation av solceller

Inom ramen för det så kallade gröna avdraget höjs skattereduktionen för installation av solceller från 15 till 20 procent från och med 1 januari 2023. Lagändringen tillämpas på installationer som har betalats efter den 31 december 2022.

Sänkt skatt på bensin och diesel under tre år

Från och med den 1 januari 2023 sänks energiskatten på bensin och diesel tillfälligt med 80 öre per liter, räknat utifrån de skattesatser som skulle ha gällt med indexeringsregler. Inklusive moms innebär det att priset vid pump sänks med 1 krona per liter.

Jobbskatteavdraget förstärks för personer som har fyllt 65 år

Skatten sänks för personer som vid årets ingång har fyllt 65 år och som fortsätter att arbeta.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078