23948sdkhjf

Grönare lösningar sökes

Kan markskruvar i galvaniserat stål vara ett alternativ till betongplintar? Det tror i alla fall företaget Sluta Gräv.

Byggbranschen slukar betong, ett material som visat sig användbart och pålitligt i oerhört många applikationer.

Eftersom cementproduktion ger upphov till stora koldioxidutsläpp söker många dock efter alternativa lösningar.

Sluta Gräv hävdar till exempel att man kan minska utsläppen av koldioxid med drygt 60 procent genom att använda deras markskruvar i galvaniserat stål i stället för traditionella betongplintar.

Företagets vd Richard Alm vill nu att fler sluter upp i kampen för alternativa material.

– Från start har vi ständigt strävat efter att skapa ett mer bekvämt, smart och framför allt hållbart sätt att bygga, men vi måste bli fler med samma målbild, säger han i ett pressmeddelande.

Richard Alm noterar att byggsektorn enligt Sveriges ”Färdplan för fossilfri konkurrenskraft” ska minska sina utsläpp med minst 50 procent till 2030.

– Vi är såklart väldigt stolta över att Sluta Grävs markskruvar redan passerat det målet med 60–64 procent. Men det räcker inte med en ensam aktör.

Sluta Gräv letar därför efter nya samarbetspartners med intresse för innovativa produkter.

– Tillsammans blir effekten större och affärerna mer gynnsamma, vilket är en förutsättning för den omställningen branschen måste genomgå.

Sluta Gräv ser fler fördelar med markskruvarna, till exempel ska det vara enkelt att skruva ned dem, ingen grävning krävs. De ska också kunna skruvas upp för att återanvändas eller återvinnas och livslängden beräknas till 100 år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078