23948sdkhjf

TÄVLINGEN: Pluppenhjulare lyser upp!

En ”sjuhelsickes” massa LED-ramper och en förlängd motviktsbåge pryder en av Zschakts tävlingsmaskiner – en vit klarlackad hjulgrävare med tvåfärgad hytt.

Järfälla. I vår ska Sveriges snyggaste entreprenadmaskin utses, en stekhet tävling där 32 finfina maskiner slåss om rösterna.

OBS! 18 maj är sista dagen för att rösta – se till att lägga din röst innan dess!

Röstningen är igång och bland maskinerna som i skrivande stund ligger på topp-tiolistan finns Mikael ”pluppenhjulare” Larssons vita hjulgrävare, tävlingsbidrag nummer 27.

Det står klart att Pluppenhjulare inte räds ljuset. Hans klarlackade Volvo EW160E är försedd med sidorör med positionsljus och blixtljus, motviktsbåge med positionsljus och blixtljus och takbåge med positionsljus och blixtljus

– Det är mycket arbetsbelysning, jag har satt dit en sjuhelsickes massa LED-ramper från Bullpro, kommenterar Mikael Larsson.

Positionsljus finns också i fotsteget till undervagnen, han har dessutom ersatt reflexerna med positionsljus på undervagnens fram- och bakkant.

– Jag har också byggt egna förlängningar på motviktsbågen, för att få plats med arbetsbelysning och fler positionsljus.

Det är förstås maffigt med en massa lampor, belysningen fyller dock även en praktisk funktion.

– Det är ju kul att synas men det inte bara för att det är snyggt, oavsett vilket håll maskinen snurrar åt ska min markgubbe aldrig ha det mörkt, säger Mikael Larsson.

Maskinen är helvit och klarlackad.

– Det är lite en grej för hela företaget att maskinerna ska vara vita, kommenterar Mikael Larsson.

Även vagnen är vit, en Humus CT10, som också fått sidorör med positionsljus och blixtljus, arbetsbelysning samt ett långt stänkskydd bak.

Maskinen har också fått större och längre skärmar för att skydda bättre mot smuts.

Hytten har ägnats en hel del omsorg.

– Jag har designat den själv, men det är K.Vistfäldts inredningar som har knappstoppat och Fröhlich interiör och tapetsering har sytt gardinerna och golvmattan, alla plastdetaljer i hytten som original är grå har vi lackat ljusbruna, kommenterar Mikael Larsson.

Han ville ha en tvåfärgad inredning och kom fram till att ljusbrunt skulle passa fint mot maskinens vita kulör.

– Sedan såg jag att mörkbrunt passade bra med det ljusbruna, det blev en fin helhet.

Grävaren landade hos honom på Zschakt den 20 juni 2021, och det blev lite av en favorit i repris – han hade en exakt likadan modell innan, som också fixades till rätt rejält

– Jag tycker om komforten och hydrauliken, dessutom är det nära till servicen i Spånga, säger Mikael Larsson, som sedan snart sex år tillbaka är placerad i Järfälla där Zschakts uppdragsgivare är Peab Asfalt.

Det är alltså andra gången han fått chansen att göra om en maskin helt enligt eget huvud.

– Det blev lite mer genomtänkt den här gången, nu har jag till exempel tänkt till lite mer när det gäller avstånd mellan positionsljusen och hur man ska placera arbetsbelysningen.

Han har också dragit ner på styrkan på solfilmen.

– Eftersom vi jobbar mycket nattetid med asfaltering kan den inte vara så mörk av säkerhetsskäl.

Det kostar på att fixa till maskiner men Mikael Larsson har sina chefer i ryggen.

– Det gäller ju att ge och ta, jag ställer upp och ser till att ta väl hand om grejerna, mina chefer gillar också att det är lite till-fixat, vi har många maskiner med påmonterade lampor!

Hytten städar han tre gånger i veckan, maskinen tvättas varje vecka eller var 14:e dag beroende på hur vädret är.

– Jag tar bort fett från grävaggregatet 1-2 gånger i veckan, man får stå och putsa med en microfiberduk och lite putsmedel, ler Mikael Larsson.

Fint blev det, och än är det inte klart. Mikael Larsson betraktar projektet som pågående – vips tillkommer det några lampor eller så är det något område som målas upp.

– Man har ju nya idéer hela tiden, det som står näst i tur är att byta ut originalljudet och montera in andra högtalare och en liten baslåda, så man får lite trevligare ljud i hytten.

Han lägger gärna ner det arbete som krävs för att få maskinen som han vill ha den.

– Man spenderar så många timmar i hytten och då behöver man trivas!

Fotnot: Zschakt har även en annan maskin med i tävlingen, se den och alla de andra kandidaterna här och rösta på din favorit!

Artikeln är en del av vårt tema om Sveriges snyggaste entreprenadmaskin.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.14