23948sdkhjf

Största förändringen på 15 år utlovas i nya Catlastare

Programmerbara ”kick-outs”, helt ny hytt, belysning under huven och helt ny drivlina är några av nyheterna i Caterpillars nya kompakta hjullastare.

Caterpillar arbetar sig metodiskt igenom sitt sortiment när alla maskiner ska komma i Next generation.

Nu är det de mindre hjullastarnas tur och enligt Caterpillars svenska generalagent Zeppelin Sverige har Caterpillar 906 och 908 genomgått den största förändringen på 15 år.

Lastarna, som ska finnas för leverans i Sverige senast fjärde kvartalet 2022, ska bland annat ha fått helt ny hytt, ny drivlina och bättre lastaregenskaper.

Den nya hytten är förseglad och trycksatt, med upphöjda golvpedaler, och två dörrar. Det sistnämnda ska underlätta för föraren att ta sig i och ur hytten, men även förenkla städningen, förklarar Zeppelin.

Företaget lyfter också fram att sidospeglarna är större, uppvärmda och styrs elektroniskt samt att det som tillval finns en parabol-lins.

Maskinerna ska också vara utrustade för kameror, enligt Zeppelin kan man välja antingen en frontmonterad eller bakmonterad kamera utifrån vilket behov man har för maskinen.

– Värt att nämna är även att de nya främre och bakre vindrutorna är i ett enda stycke vilket förutom ökad sikt ger 60 procent bättre täckning för vindrutetorkarna, säger Magnus Eklöv, produktchef för kompakta maskiner, i ett pressmeddelande.

I hytten finns också sätesmonterade reglage och en multifunktionsjoystick som ska styra färdriktning och hastighet, differentialspärr, proportionellt flöde liksom maskinens konstanta hydraulflöde.

– Föraren kan styra alla funktioner utan att ta bort handen från joysticken vilket ökar driftsäkerheten, säger Magnus Eklöv.

En helt ny färgskärm ska visa driftinformation i realtid, föraren ska dessutom kunna konfigurera responsen i den hydrostatiska transmissionen, den automatiska tomgångsavstängningen av motorn och det nya drivlineläge som uppges göra det lättare för föraren att kontrollera mark- och motorhastighet

Maskinerna har också fått programmerbara ”kick-outs”, enligt Zeppelin är det första gången på marknaden detta sker i den här storleksklassen.

Upplägget innebär att roterande sensorer med hög känslighet, monterade på lastarmarna, ska leda till att föraren skyddas bättre från oönskade stötar och vibrationer på grund av att skopan slår mot marken eller att man når tippstopp på maximal höjd.

Zeppelin noterar att en korrekt användning av kick-outs kan spara upp till 20 procent av livslängden för skopans kantskär och att inställningarna av kick-out-lägen görs via en knapptryckning inifrån hytten.

Andra finesser är mjuk inbromsning i cylindrarnas ändlägen vid lyftning och sänkning av lastararmarna.

Drivlinan har uppgraderats. Steg V-motoron ska leverera samma effekt (55,7 kW/74 hästkrafter) som den tidigare motorn på Cat 906M och Cat 908M.

– En viktig skillnad är att motorn ger 13 procent mer vridmoment, vilket resulterar i bättre prestanda och ökad dragkraft, säger Magnus Eklöv.

En ny växellåda ska öka körhastigheten upp 40 km/h och bränsletankens kapacitet ska ha ökats med 30 procent för Cat 906 och 12 procent för 908.

Zeppelin lyfter också fram att en ny reversibel fläkt ska underlätta att hålla kylaren ren vid arbete i dammiga miljöer. Systemet ska kunna stängas av, ställas in eller tillfälligt aktiveras via en knapp i hytten. Det går också att ställa in i ett automatiskt läge där fläkten byter riktning i tio sekunder var tionde minut och frekvensen ska kunna ändras via displayen i hytten.

Hydraulikens arbetstryck har ökats och en ny tryckkompenserad ventil utlovas ge ett jämnt och konstant hydraulflöde. Enligt Zeppelin ska det därför bli enklare att jobba följsamt och sömlöst med parallella rörelser som till exempel lyftning och tiltning samtidigt som man använder hydraulredskap.

Andra förbättringar är att frontlastarens ram fått bättre placerade anslutningar för hydraulik och redskapsfäste, förklarar Zeppelin.

Företaget lyfter också fram Cat 908 nu fått ett höglyftsalternativ och att den höga lyftkonfigurationen tillsammans med solida däck gör maskinen 908 lämplig till exempel för industri- och avfallsapplikationer.

En annan nyhet är att LED-belysning som arbets- och serviceljus under huven något som ska förenkla service om det omgivande ljuset är svagt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.172