23948sdkhjf

Smarta rallycrossbanor designas i Eskilstuna

Tät racing och många omkörningar – de banor som designas på Volvo CE:s testlabb ska glädja rallycrosspubliken på många sätt, de ska dessutom kunna byggas upp snabbt och på exakt samma sätt.

Volvo Construction Equipment är redan officiell leverantör av anläggningsmaskiner till nya helelektriska mästerskapen FIA World Rallycross Championship (World RX).

Nu meddelar företaget att man dessutom kommer att bli World RX ”Official Track Building Partner” till seriens banbyggen.

Uppdraget går ut på att hjälpa till när World RX ska designa, bygga och testa en helt ny serie bansektioner.

Vårt mål är att skapa nästa generation av spännande rallycrossbanor på det mest effektiva och hållbara sättet, säger Arvid Rinaldo, som leder partnerskapet och det operativa engagemanget i rallycross-VM för Volvo CE, i ett pressmeddelande.

Tack vare användningen av våra eldrivna maskiner och de senaste lågemissionsmotorerna som körs på biobränsle, hoppas vi redan från början kunna minska koldioxidavtrycket avsevärt vid varje banbygge.

I projektet har man försökt tänka till för att kunna skapa riktigt bra rallycrossbanor.

Volvo CE har bland annat bjudit in FIA, promotorn Rallycross Promoter GmbH och de professionella rallycrossförarna Timmy Hansen, Klara Andersson och Niclas Grönholm till sitt specialutvecklade "World RX Test Lab" på GTR Motorpark i Eskilstuna.

I testlabbet har Volvo CE hjälpt till att bygga, testa och designa hopp, kurvor och andra dynamiska inslag. Målet har varit att få rallycrossen elektrifierande tät, med branta kurvor, chikaner och mäktiga hopp.

I början av maj hölls ett tredagarstest på World RX Test Lab. Varje bansektion utvärderades noga, man försökte hitta sätt att uppmuntra till fler omkörningar och skapa en spektakulär publikupplevelse.

Rallycrossexperterna hade många förslag som Volvo CE sedan byggde och förfinade.

När varje sektion fått FIA:s godkännande, registrerades informationen som ett 3D-projekt i Volvo CE:s grävsystem Dig Assist. Tanken är att man ska kunna ladda in projektet i maskinerna och återskapa resultatet på andra banor under VM-serien, så att de kan byggas snabbare och med ett minskat koldioxidutsläpp.

De nya banorna kommer att bli fantastiska, säger Klara Andersson, som tävlar för det nya och Swecon-supportade Construction Equipment Dealer Team i årets mästerskap.

Hoppen är mäktiga – de snabbaste tar vi i 100 km/h och flyger sedan minst 25 meter!

Teamkamraten Niclas Grönholm uppger att de nya bansektionerna kommer att bli spännande att köra.

Den branta bankningen innebär att vi kommer att kunna köra genom kurvan med full gas, medan andra kurvor är smart designade så att det finns flera racelinjer - vilket leder till tät racing och fler omkörningar.

Den första tävlingen i 2022 års FIA World Rallycross Championship-säsong går i värmländska Höljes den 2-3 juli, I slutet av samma månad hölls den första tävlingshelgen på Nürburgring i Tyskland.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11