23948sdkhjf

Antalet byggstarter faller

Enligt statistik från Byggfakta har antalet byggstarter börjat falla. Samtidigt har byggkostnaderna ökat.

I Maskinentreprenörernas Meko-rapport från tidigare i somras förutspådde de att investeringar i infrastruktur och byggande skulle minska under resten av året. Det är något som nu bekräftas av Byggfaktas analys genom Byggstartsindikatorn. Den omfattar byggstarter för samtliga nyproducerade byggnader och visar på en minskning med 1,3 procent under juli månad.

Samtidigt som antalet byggstarter minskat har kostnaderna ökat. De uppskattade byggkostnaderna för nybyggnadsprojekt de senaste tolv månaderna landade på 166 miljarder kronor. Siffran för samma tidsperiod förra året låg på 159,3 miljarder kronor.

Det är bostadsbyggandet som står för den stora nedgången med ett fall på 4,7 procent, samtidigt som övrigt fastighetsbyggande ökat med 3,2 procent.

– Uppgifterna i den senaste Byggstartsindikatorn signalerar att årstakten för antalet byggstartade bostäder kommer att falla brant under resten av 2022 och gå under 50 000 bostäder för helåret. Detta är en markant nedrevidering jämfört med förra månadens prognos, säger Tor Borg, analyschef på Citymark analys och Byggfakta i en kommentar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078