23948sdkhjf

Bra fart för Engcon

En osäker omvärld till trots: Engcon rapporterar om god tillväxt, stabil lönsamhet, höjda priser och kunder med hög investeringsvilja.

Tiltrotatortillverkaren Engcon, som introducerades på börsen den 17 juni, har levererat en delårsrapport för andra kvartalet 2022.

Enligt rapporten är tillväxten god och lönsamheten stabil. Företaget listar också ”väsentliga händelser under det andra kvartalet” och lyfter bland annat fram  att prishöjningar på nya ordrar till kund annonserades per den 1 april 2022 i tillägg till den årliga prisjusteringen per 1 januari.

Andra viktiga händelser var att tredje generationens tiltrotatorsystem lanserades vid olika mässor och att konkurrenten Rototilt stämt Engcon för intrång i patentskyddad sensorteknik, en talan som engon bestridit.

Andra kvartalet visade en god efterfrågan och lönsamhet trots en osäker omvärld. Våra kunder visade en fortsatt hög investeringsvilja vilket medförde att orderingången ökade organiskt med 16 procent. En stark orderbok ger förutsättningar för en stabil intjäning under kommande kvartal. Rekordhöga energikostnader och dess konsekvenser kan dock komma att påverka efterfrågan från våra kunder, säger vd Krister Blomgren i ett pressmeddelande.

Han noterar att nettoomsättningen i kvartalet ökade med 31 procent organiskt och att rörelseresultatet stärktes med 19 procent med bidrag från samtliga geografiska marknader.

Enligt Krister Blomgren var bruttomarginalen stabil och han uppger att de prishöjningar som genomfördes vid årsskiftet och i april till viss del motverkade högre priser på råvaror, komponenter och frakt.

Vi förväntar oss att prishöjningarna successivt får full effekt de kommande två kvartalen. Under kvartalet har tillgängligheten till vissa komponenter ökat och även om leveranserna inte än kan optimeras ser vi minskade ledtider, vilket är positivt.

Engcons delårsrapport kvartal 2

  • Orderingången ökade med 20 procent till 519 miljoner kronor, att jämföra med 431 miljoner och den organiska ordertillväxten var 16 procent.
  • Nettoomsättningen ökade med 35 procent till 534 miljoner kronor (395) och den organiska nettoomsättningstillväxten var 31 procent.
  • Rörelseresultatet ökade med 19 procent till 99 (83) miljoner kronor och rörelsemarginalen var 18,5 procent (21 procent).
  • Periodens resultat ökade med 32 procent till 82 (62) miljoner kronor.

Källa: Engcon

Engcons rapport för januari till juni

  • Orderingången ökade med 29 procent till 1 103 (852) miljoner kronor och den organiska ordertillväxten var 25 procent.
  • Nettoomsättningen ökade med 29 procent till 981 (759) miljoner kronor, den organiska nettoomsättningstillväxten var 25 procent, rörelseresultatet ökade med 21 procent till 190 (157) MSEK och rörelsemarginalen var 19,4 procent (20,7 procent).
  • Under perioden ökade resultat ökade med 31 procent till 156 (119) miljoner kronor.

Källa: Engcon

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079