23948sdkhjf

Så tacklar Scantruck utmaningen

Kraven på gröna lösningar ökar, det uppger Scantruck som ser behovet av göra mycket mer än att bara langa fram fler eldrivna maskiner.

Den gröna omställningen har blivit en nöt som alla måste knäcka och maskinleverantören Scantruck, som bland annat säljer Manitous, Sennebogen och Weycors maskiner, tacklar frågan på flera sätt.

Eldrivna maskiner spelar förstås en stor roll om det fossila beroende ska kunna brytas, och Scantruck konstaterar att man lanserar allt fler ”gröna” maskiner på den svenska marknaden.

Företaget uppger dock att det finns mycket annat att ta sig an också, och nämner till exempel bättre resursanvändning, nya affärsmodeller och en allmän övergång från fossil energi (kol, gas och olja) till mera förnybara energikällor (sol, vind och vatten).

Enligt marknadschef Peter Claesson stödjer man till exempel Global Compacts tio principer och FN:s globala mål för hållbar utveckling, eftersom det är ”meningsfulla på flera plan”

– Vi strävar efter att integrera principerna i vår verksamhet och värdekedja samt vill säkerställa en hållbar utveckling, där vi lägger särskild vikt vid att tillhandahålla högkvalitativa tjänster med begränsad resursförbrukning, säger han i ett pressmeddelande.

Enligt Scantruck är det framförallt några av världsmålen som är relevanta för deras verksamhet: mål 3 – God hälsa och välbefinnande, mål 7 – Hållbar energi för alla, mål 9 – Hållbar industri, innovationer och infrastruktur, mål 12 – Hållbar konsumtion och produktion och mål 17 – Genomförande och globalt partnerskap.

Ett nytt samarbete med Danish Technological Institute i Köpenhamn ska göra det enklare att ta sig an målen tillsammans med kunder, leverantörer och andra partners.

Scantruck har också vidtagit egna åtgärder; till exempel ska en ny kundportal lanseras inom kort, en portal där man bland annat ska kunna beräkna koldioxidbesparingarna på sin maskinpark.

Scantruck lyfter också fram digitaliseringens roll i den gröna omställningen.

– Vi ser digitaliseringen som en innovativ hävstång. Vi utnyttjar digitala möjligheter inom detta område, till exempel avancerad vagnparkshantering eller maskinsäkerhetsfunktioner. Med digitala verktyg kan våra kunder samla in en stor mängd data som talar till deras egen gröna agenda, säger Peter Claesson.

Scantruck ser också en tydligt trend där kunderna oftast ersätter uttjänta gas- och dieselmaskiner med elmaskiner av alla de slag och slår fast att kraven på gröna lösningar ökar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109