23948sdkhjf

Ny rapport: Mycket övertid och lite tid för återhämtning

En undersökning visar att majoriteten av landets chefer inom bygg- och anläggning tycker de har ett meningsfullt arbete. Större delen av de tillfrågade skulle också rekommendera andra att söka sig till branschen.

I rapporten framtagen av organisationerna Ledarna och Byggföretagen har ett tusental chefer inom bygg- och anläggningsbranschen svarat på hur de upplever sin arbetssituation. 

Många av de som svarade på enkäten säger att de arbetar mer än åtta timmar om dagen och majoriteten hade även förhandlat bort övertidsersättning. Mer än hälften, 56 procent, svarade att de uppskattar deras arbetstid mellan 40 och 49 timmar per vecka. En knapp tredjedel arbetade 50 till 59 timmar per vecka och en av tio mer än 60 timmar.

– Jag skulle önska att byggtiderna inte blev kortare och kortare, utan att det fanns tid för att bygga säkert ur både arbetsmiljö, kvalitet och miljöhänseende. Skärpning krävs hos våra byggherrar och beställare, svarade en av cheferna i enkäten.

Även om de flesta arbetade mer än en normal arbetsvecka ansåg bara 35 procent att de hade tillräckligt med tid att lägga på utveckling av verksamhet och medarbetare. Nästan hälften tyckte heller inte att de hade ork efter arbetsdagen eller tänka på annat än arbetet när de var lediga.

Trots den höga arbetsbelastningen svarade nio av tio att de tyckte deras arbete var meningsfullt. Merparten tyckte även att deras närmsta chef var tillgänglig och närvarande samt lyssnade på deras synpunkter och idéer. Åtta av tio skulle också rekommendera andra chefer att söka sig till bygg- och anläggningsbranschen.

Johanna Vilhelmsson, avtalsansvarig för Tjänstemannaavtalet hos Byggföretagen, tycker att det är roligt att se den erfarenhet och stolthet över yrket som finns i branschen.

– Samtidigt visar undersökningen på utmaningar som vi parter måste ta tag i, säger hon i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095