23948sdkhjf

Loos koboltgruva vinner pris

I år går priset ”Årets Arbetslivsmuseum 2023”till Loos koboltgruva i Hälsingland.

– Åh, så glad jag blir. Detta blir en hyllning till flera hundra års arbete, från gruvdrift till museumsäger Pia Enocson som är ordförande för föreningen Loosgrufvan, i ett pressmeddelande.

I slutet av 80-talet kom idén att omvandla den gamla koboltgruvan till ett museum. Efter 7000 timmar av ideellt arbete med att pumpa bort miljontals liter vatten, avlägsna mängder av skräp och frakta bort sten kunde den första guidade visningen hållas.

Turen ner i gruvan för besökarna tillbaka cirka 250 år i tiden och ger en känsla för hur livet såg ut för tidens gruvdrängar.

Motivering bakom utmärkelsen lyder:Med uthålliga och ideella krafter har man vid Loos koboltgruva lyckats göra det omöjliga möjligt - gruvan har återuppväckts ur sin 250-åriga törnrosasömn.

Här synliggörs 1700-talets gruvdrift, blåfärgsverk och världens första nickelfyndighet. Med personligt engagemang levandegörs historien ur ägarparet Anna-Sophia och Henrik Kalmeters liksom gruvarbetarnas perspektiv. Genom att använda historien över generationsgränserna ger Loos Koboltgruva orten tro på framtiden.”

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094