23948sdkhjf

Tung hantering ska utredas

I dag kan det ta en månad eller tio minuter att få besked – nu vill regeringen utreda hur processen ska kunna förenklas och effektiviseras.

Behovet av tunga, breda och långa transporter är stort, det kan till exempel handla om att frakta en tung arbetsmaskin, en mobilkran eller en vinge till ett vindkraftverk.

För att få utföra dessa transporter krävs att man gör undantag från Trafikförordningen, som reglerar kraven på vikt, bredd och längd.

Handläggningen av dessa undantag görs av kommunerna och Trafikverket, och enligt Trafikverket får bara de in 33 900 ansökningar varje år.

Regeringen konstaterar att handläggningen av dessa ärenden sker på olika sätt i olika kommuner, ärendena kan därför ta olika lång tid att hantera. Man noterar dessutom att det finns tecken på att många transporter sker utan beviljat undantag, något som kan leda till osund konkurrens.

Regeringen har därför gett Trafikverket i uppdrag att utreda hanteringen av undantag för stora och tunga transporter.

– Vi vill att hanteringen av ansökningarna ska bli enklare. Som det är nu kan den som ska genomföra transporten få vänta från tio minuter till över en månad på besked efter sin begäran om undantag. Regeringen ger därför Trafikverket i uppdrag att titta på om det går att effektivisera hanteringen, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

I uppdraget ingår att ta reda på om undantagsprocessen kan bli enklare och effektivare, utan att tappa i kvalitet och utan att riskera skador på infrastrukturen eller minska trafiksäkerheten.

Trafikverket ska också redogöra för om det vore möjligt för Trafikverket att, helt eller delvis, sköta ärendehandläggningen och fatta beslut om de undantag som i dag hanteras av kommuner.

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet senast den 17 juni 2024.

PS! Läs vårt reportage om någon som kan det här med tungtransporter här!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079