23948sdkhjf

Tungt är lugnt för trailerkungen

"Prio ett är att inte bli stående."

Det ska vara tungt för KG Byström, som efter 20 år som åkare och entreprenör satsat fullt ut på specialtransporter. Med fyra trailrar och två dragbilar fraktar han entreprenadmaskiner, vindkraftverk och transformatorer landet runt.

Storuman. – Vi tar oss garanterat inte härifrån!

Orden är Carl Gunnar ”KG” Byströms och är snarare ett roat uttryck för frustration än en ren sanning. Han far som en tätting runt sitt långa trailerekipage som står som fastfruset i snön nedanför Gardikforsens kraftstation drygt åtta mil nordväst om Storuman.

– Det är ju blåis här under!

KG Byström har ett stående uppdrag att hämta bågsättare just här. Bågsättarna är gjorda av stål, de är sju meter höga, 14 meter långa och tre ton tunga och sattes ovanpå varandra för att hålla undan vattnet när intaget skulle repareras . För några minuter sedan lastade han ett par av dem på maskintrailern med hjälp av en lånad hjullastare, bågarna ska vidare till en kraftstation i Åsele. Men nu står som sagt det vackra ekipaget vackert där det står.

Nå, hans ödesmättade utsaga till trots får KG Byström snart fart på maskinen och vi rullar så sakteliga upp över dammen och vidare uppför en lång och smal backe upp till E12 där vi ska svänga höger mot Storuman.

– Nu hoppas jag bara vi inte får möte uppe på vägen, får då måste vi backa och ta sats igen, säger han.

Och naturligtvis blir det möte, en retsamt långsam personbil närmar sig på den annars relativt glest trafikerade Europavägen och trots att dragbilen nästan är uppe på den större vägen är det bara att backa ner det långa trailersläpet till fastare underlag och börja om på ny kula.

– Det är bara farten som gäller, men det hade varit bättre om jag haft en grävare på 40 ton på trailern i stället, då hade jag fått bättre grepp säger KG Byström.

Tunga transporter är hans specialitet, och det som en gång vad KG Entreprenad heter i dag Tungdragarna. Företaget i sin nya form har knappt ett år på nacken men omsätter redan 24 miljoner kronor. Och för KG Byström är det fullt ös, i förmiddags levererade han en gruvbil från Svartlidengruvan till verkstaden i Lycksele. Under eftermiddagen har han också hunnit skjutsa en Volvo EC240 grävmaskin från en arbetsplats i Storuman till Sorsele och nu står alltså bågsättarna på schemat.

I morgon skulle han egentligen ha kört en Cat 390 från Piteå till Kiruna.

– Men det går inte i det här väglaget, säger han.

Snögloppet omvärver ekipaget och vägbanan är slirig av modd.

– Det finns ingen anledning att fara i snöoväder, det kan bara sluta på ett sätt.

Ekipaget är sårbart när väglaget sviktar, det går att lägga på kedjor och beordra fram sandbilar men KG Byström är inte rädd för att avböja.

– Prio ett är att inte bli stående och man måste ha förstånd att säga ifrån om det behövs.

När en 120 ton tung transformator skulle transporteras från Storumans järnvägsstation till Blaikens kraftstation blev det fullt pådrag.

– Vi såg till att vägarna var plogade och att vi hade en sandbil med oss. Vi hade till och med en dumper med ett sandlass på en trailer, när det blev besvärligt lastade vi av dumpern, som hade kedjor på alla sex hjulen, så fick den dra bilen uppför backarna, säger KG Byström.

– Transformatorn var värd 47 miljoner kronor, då vill man inte ha ner den i diket.

KG Entreprenad såg dagens ljus 1992, när KG Byström köpte en maskintrailer. Han körde skogsmaskiner lokalt men fick ett par år senare kontakt med gods- och maskinförmedlingsföretaget MGT, i Vännäs, vilket ledde till uppdrag över hela landet, han transporterade till exempel alla lok och vagnar till tunnelborrningsprojektet vid Hallandsåsen från tillverkaren i Grundfors.

I samma veva fick han förfrågningar från Vägverket om att fixa till grusvägar.

– Så då fick jag köpa en grävmaskin, skaffa några dumprar och anställa folk, säger KG Byström.

Entreprenaduppdragen utfördes ofta åt Hägglunds Maskin och Transport i Lycksele.

– Vi har varit med både på Botniabanan, riksväg 50 och när de städade igen gruvan i Holmträsket.

Plogning lockade också, och snart hade han flera plogsträckor i kommunen.

– Jag köpte tre plogbilar och en hjullastare som gick på samhället.

Plogningen kostade dock mer än det smakade, anser han.

– Även om jag sällan plogade själv har man som ägare ett ansvar och man får aldrig vara ledig. Det var dessutom svårt att få det att bära sig ekonomiskt så jag slutade med plogning, säger KG Byström.

2011 slutade han även med entreprenadmaskinerna.

– Det kom till en punkt där man antingen måste investera i nytt eller lägga ner, då sålde jag maskinerna.

Med entreprenadmaskinerna och plogbilarna utrensade satsade han fullt ut på specialtransporter 2011. KG Byström köpte in ytterligare en dragbil och tre maskintrailrar, anställde sin gamle vän Mats Gagner som tidigare gett honom uppdrag på MGT och bytte namn på firman till Tungdragarna.

Huvudkontoret med tre transportledare och en administrativ funktion finns i Sundsvall medan dragbilarna (en Volvo FH16 från 2010 och en MAN 480 TGX från 2009), trailarna, KG Byström och kollegan Peter utgår från Storuman. KG Byström och Mats Gagner har också knutit till sig ett antal åkare som de lejer in för uppdrag.

– Två av dem, Mattias Sjökvist Åkeri i Stockholm och Jämtentreprenad i Sundsvall, kör heltid för oss, säger KG Byström.

Han tycker att Tungdragarna fått en smakstart men är redo för fler uppdrag.

– Vi vill ha mer jobb, vi har kapaciteten och vill både komma in mer på de riktigt tunga jobben samtidigt som vi vill upprätthålla de mindre.

Redan 2007 köpte KG Byström en trailer för specialfrakter, en åttaaxlad Nicolaus modultrailer som kan bära till exempel transformatorer och torn och naceller till vindkraftverk.

– Jag har lastat som mest 160 ton på den och kört 26 meter långa torn, säger KG Byström.

Modultrailern finns fortfarande kvar i firman.

– Den ska få tio axlar i vinter så kan den bära ännu tyngre laster, säger KG Byström.

Firman har också en jumbotrailer, en vingtrailer och en maskintrailer.

– Vingtrailern kan köra vingar till vindkraftverk och blir 48 meter lång när man drar ut den, säger KG Byström.

Jumbotrailern är relativt lågbyggd, bara 90 centimeter i körhöjd. Den lastar 42-44 ton. Maskintrailern har fyra axlar och klarar 63 ton medan vingtrailern tar 40 ton.

– Vi har det mesta vi behöver men planerar att köpa in en trailer med transformatorbalkar så att man kan hänga transformatorn i stället för att ställa den på axlarna, och därmed få ner höjden.

KG Byström trivs med jobbet men anser att villkoren för åkare kan bli betydligt bättre, inte minst när det gäller de strikta kör- och vilotidsreglerna som tvingar en åkare att stanna i en skogskant utan vare sig dusch eller toalett om det är två minuters färd kvar till rastplatsen när reglerna säger att man ska stanna bums.

– Det är bra att reglerna finns men i Norrland finns det alldeles för få rastplatser, i södra Sverige finns det fler, men då är de ofta fulla så att man inte får plats, till och med parkeringsfickorna kan vara upptagna. Det skulle behövas fler och bättre ställen om vi åkare ska kunna följa reglerna och ändå få en vettig arbetsmiljö, säger KG Byström.

Grävmaskinen som skulle fraktas från Storuman till Sorsele tidigare under eftermiddagen fick färdas ungefär sju skumpiga mil på en väg där sättningarna avlöser varandra och vägen är mönstrad av vägskador.

– Det här ska kallas vår arbetsmiljö, tyvärr är det lika illa nästan överallt konstaterar KG Byström kritiskt.

Det är inte bara arbetsmiljön som blir lidande när vägkvaliteten sviktar.

– Stötdämpare, fjäderstöd, bussningar och axlar tar stryk och bromsklockorna slås av.

KG Byström anser att Trafikverket spelar den viktigaste rollen om vägstandarden ska kunna höjas.

– De har så bråttom att lägga igen vägarna, om ett projekt går ända in i oktober hyvlar de bort snön och lägger dit oljegrus, ibland hamnar beläggningen på snön. Om de i stället lät väggen ligga över vintern, gå igenom en tjällossning och sedan belägger den skulle nog problemen vara mindre, det är få saker som kan packa en väg lika bra som en tjällossning.

Som gammal entreprenör konstaterar han att det knappast är vägbyggarnas fel att vägarna inte håller.

– Måste man rusa på när snön kommer kan det inte mer än gå åt pipan.

KG Byström betonar att friheten och förmånen att få styra sitt eget arbete trots allt överväger svårigheterna. Han vet vad han ska göra i morgon och i övermorgon men nästa vecka är ännu ett oskrivet kapitel

– Jag tror ju på det här ändå, och jag trivs jättebra med att köra lastbil.

Med åren lär man sig också att ta det som kommer med ro.

– När jag satt på banken för att låna till min trailer 1991 svor att jag att när jag betalt den här ska jag aldrig låna en krona till i mitt liv. Men jag har väl blivit luttrad sen dess, ler KG Byström.

————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube!

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11