23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Skivfilterbyggnaden vid Ryaverket vinnare av Stålbyggnadspriset 2011

Stålbyggnadsinstitutet delar vart annat år ut Stålbyggnadspriset till ett byggnadsverk där man på ett innovativt och arkitektoniskt tilltalande sätt utnyttjat stål i konstruktionen.

Stålbyggnadsinstitutet delar vart annat år ut Stålbyggnadspriset till ett byggnadsverk där man på ett innovativt och arkitektoniskt tilltalande sätt utnyttjat stål i konstruktionen. Syftet är att uppmuntra till användandet av stål i byggandet och ge upphov till nya idéer och inspirerande lösningar. Men inte minst är priset till för att uppmärksamma arkitekter, ingenjörer och företag som väljer att utnyttja stålets egenskaper på ett tydligt och väl exponerat sätt.

Juryn har beslutat att tilldela Skivfilterbyggnaden vid Ryaverket i Göteborg, Stålbyggnadspriset 2011. Priset delades ut vid ett seminarium i Stockholm den 5 maj. Priset består av 50 000 kronor till de personer som särskilt bidragit till byggnadsverkets utformning och konstruktion, en plakett i rostfritt stål till byggnaden samt diplom till:

Byggherre: Gryaab
Arkitekt: KUB arkitekter
Stålkonstruktör: Ramböll Sverige
Stålentreprenör: Stålab

Juryns motivering:
En långsträckt, transparent byggnad, där den smäckra stålstommen är exponerad och ytskikten i huvudsak är utförda i stål. En oval byggnadskropp, där enkla och raka konstruktionselement har kombinerats med specialkrökta gavelprofiler. Detaljer och infästningar är enkelt och precist utförda.
Hallarnas undertak av sträckmetall är upphängt via karbinhakar i längsgående vajrar och döljer på ett tufft och stilsäkert sätt takets innandöme samtidigt som det skapar ett sammanhängande rum. Det upphängda entresolbjälklaget och de omsorgsfullt utformade handledarna i rostfritt stål är andra exempel på hur man medvetet arbetat med stålets möjligheter i alla olika situationer.
Skivfilterbyggnaden är ett föredömligt exempel på hur stål i konstruktion och som materialval kan bidra till högklassig och identitetsskapande industriarkitektur och samtidigt bilda en både funktionell och tilltalande arbetsmiljö. En uppvisning i hur stålet effektivt och elegant använts för både detaljer och helhet!


Ett 25-tal förslag hade lämnats in varav juryn nominerade nio projekt som bedömdes utifrån hur väl de uppfyller prisets kriterier, att vara nydanande i sitt utförande, förena funktion och estetik samt förtydliga fördelarna med stål i konstruktion, produktion, ekonomi och arkitektur. Utöver det vinnande bidraget har juryn valt att lyfta fram fyra projekt som tilldelas ett Hedersomnämnande för speciellt utmärkande kvaliteter.
-
Dock´ums, Malmö
-
Kanalbron, Karlstad
-
AE-Hallen, Stockholmsmässan
-
Stationsuppgångar Triangeln, Malmö

Har ni ytterligare frågor kontaktas Lars Hamrebjörk, 070-630 22 17, lars@sbi.se

Högupplösta bilder finns på www.sbi.se under fliken ”Filarkiv” – ”Stålbyggnadspriset 2011”

Juryn har bestått av:
Arkitekt Henrik Rundquist, &Rundquist
Arkitekt Matilda Stannow, Tidskriften Arkitektur
Professor Bernt Johansson, Stålbyggnad
Civ ing Tomas Alsmarker, Tyréns
Civ ing Lars Hamrebjörk, Red Stålbyggnad
Civ ing Björn Uppfeldt, VD SBI

Tidigare vinnare av Stålbyggnadspriset
2003
Apatébron, Hammarby Sjöstad, Stockholm
2005 Mjärdevi Center, Linköping
2007 Svävande Taket, Vällingby, Stockholm
2009 Swedbank Stadion, Malmö

Utöver det vinnande bidraget har juryn valt att lyfta fram fyra projekt som tilldelas ett Hedersomnämnande för speciellt utmärkande kvaliteter.

Citytunneln – Stationsuppgångar Triangeln
Juryns utlåtande är:
Med två uppgångar i olika lägen har ett gemensamt tema fått kröna ett välgestaltat uppstigande till marken. Med en skalkonstruktion av stålstänger och glas möter resenären ljuset och kan kliva in i stadsrummet från närmast ufo-inspirerade stationshallar.
De på avstånd mjuka helhetsformerna är sammansatta av triangulerade ytor efter fackverkets villkor. Stålets och glasets samverkan som en precis och samtidigt abstrakt hinna visar hur en i grunden enkel konstruktionsprincip kan utföras med självklar elegans.

Stockholmsmässan – AE-hallen
Juryns utlåtande är:
Med hjälp av en enkel men raffinerad fasad har en iögonfallande silverfärgad box adderats till det storskaliga mässområdet.
I den i övrigt konventionellt flexibla mässhallen skapas med hjälp av fasadens ”ljusläckande” korgflätade stålband överraskande effekter såväl exteriört som interiört.
Det visar prov på ett innovativt användande av plåt och sträckmetall som starkt bidrar till upplevelsen av byggnaden, både dag och natt.

Kanalbron i Karlstad
Juryns utlåtande är:
Ett gott exempel på hur stål kan utnyttjas för funktionell elegans. Den smäckra bron är krökt i såväl vertikalled som horisontalled vilket visar på styrka och formbarhet hos materialet.
Brons huvudbalk utgörs av ett centrumrör utifrån vilken man sedan byggt upp brobanan som ett skelett. Mellanstöden utgörs av två stålrörspålar som övergår i att vara pelare när de kommer upp ur vattnet, en kostnadseffektiv och snygg lösning.
Konstruktionen är både enkel och innovativ med en genomarbetad detaljutformning.

Dock´ums – Region Skåne
Juryns utlåtande är:
Med en öppen och ljus inre hall skapas kontrast mot den gedigna byggnadens allvarliga tegelexteriör. Det synliga stålet sätter prägel på det höga rummets öppna våningsplan.
Konstruktionen, som exponeras i balkar, pelare och fackverk är målade i svart som övergår i välstuderade trappor och räcken i den öppna hallens loftgångar och balkonger.
En tolkning av klassisk industrikonstruktion av stål och tegel, vilket resulterat i en byggnad som både "tar plats", samspelar och tillför nytt i Västra Hamnen.

Stålbyggnadsinstitutet
Kungsträdgårdsgatan 10, 5tr
111 47 Stockholm
Stockholms stad
Sverige
VAT nummer: SE8020063585

Sänd till en kollega

0.078