23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Nya regler ställer krav på byggföretagen

Tisdagen den 1 juli är övergångstiden slut för standarden SS-EN 1090-1. Det finns idag c:a 190 företag som kan möta behovet och detta ställer stora krav på projekten att hitta kvalificerade stålentreprenörer.

Idag, tisdagen den 1 juli, är övergångstiden slut för standarden SS-EN 1090-1. Detta innebär att all upphandling av stålentreprenader måste följa det nya regelverket och att alla lastbärande stålkomponenter som levereras från verkstad måste vara CE-märkta. Idag finns c:a 190 företag som kan möta behovet och många företag kommer således få svårt att agera på marknaden. För att hjälpa inköpare finns ”1090-kartan” på Stålbyggnadsinstitutets (SBI) hemsida där certifierade företag framgår.

Kartan baseras på information från Mekaniska Verkstädernas Riksförbund MVR, daterad 26 juni 2014, och det är troligt att fler företag har certifierat sin verksamhet efter detta datum. SBI uppdaterar givetvis informationen kontinuerligt.

I anslutning till Stålbyggnadsdagen kommer ett seminarium att anordnas ”CE dig för i entreprenaden” som kommer att ge vägledning till inköpare av stål- och betongentreprenader.

SBI har producerat och publicerat mycket information under flera år kring CE-märkning och vad standarden SS-EN 1090-1 innebär för marknadens aktörer, en del finns samlat här. Alla inom stålbyggnadsbranschen påverkas i varierande grad av denna omfattande regeländring och vi går nu in i ”skarpt läge”. Eftersom CE-märkning är ett lagkrav i och med Byggproduktförordningen är det upp till marknadens aktörer att anpassa sin verksamhet efter denna. Efterlevnad kommer att kontrolleras av Boverket, vilka det också går att anmäla brister i marknaden till genom registraturen@boverket.se

Frågor besvaras av:
Johan Söderqvist, 08-661 02 54, johan@sbi.se
Björn Åstedt, 08-661 02 48, bjorn@sbi.se

Stålbyggnadsinstitutet
Kungsträdgårdsgatan 10, 5tr
111 47 Stockholm
Stockholms stad
Sverige
VAT nummer: SE8020063585

Sänd till en kollega

0.047