23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

BKT meddelar att företaget nu är ”E-Ready”.

På SIMA lanserade BKT sitt däck i AgriMaxFactor 70-serien, vilket startar en ny serie produkter anpassade för elfordon. E-Ready-serien skiljer sig från portföljen med en logotyp som sys in i däcket.

Företaget förklarade att detta nya sortiment var nödvändigt för att hantera de olika skillnaderna mellan dieseldrivna maskiner och elektriska enheter, eftersom övergången till elektrisk mobilitet är en ostoppbar trend inom alla segment som BKT tillverkar däck för. BKT har nu däck med avancerad teknik som är lämpliga för elfordon i sitt sortiment, och som utformats speciellt för elektrisk mobilitet med E-READY-logotypen. Namnet ger ett mycket tydligt budskap till marknaden: ”Vi är redo”.

Logotypen som officiellt kickar igång BKT:s nya specialutformade däckserie för elfordon presenterades för bara några veckor sedan. E-READY gjorde sin debut på SIMA där vi först såg logotypen på AGRIMAXFACTOR-däcket (KT:s helt nya 70-serie utformad för traktorer).

Logotypen kommer så småningom finnas på alla produkter i den här däckkategorin.

E-READY representerar ett genombrott, en start på en process för att leverera lösningar som är lämpliga för elektrisk mobilitet. Logotypen syftar också till att understryka BKT:s engagemang för hållbarhet, ett mål som varje ansvarsfullt företag måste rikta forskning och investeringar mot. Den stiliserade nya logotypen representerar BKT:s förmåga att anpassa sig till marknadens behov.

 

Men var det här genombrottet nödvändigt? Hur skiljer sig ett däck avsett för elfordon från ett däck avsett för konventionella fordon?

Det finns många skillnader. Faktum är att både prover och fälttester har visat att för att utrusta ett elfordon måste designers ta hänsyn till olika faktorer som kännetecknar elektrisk mobilitet: vikt, motorstruktur, räckvidd och buller.

Elfordon väger mer eftersom batterierna kan innebära upp till 30 % högre vikt, något som också påverkar däcket. Elfordon är inte bara tyngre, de rör sig också annorlunda än fordon som körs på naturgas eller bensin: Fordonet når omedelbart maximal effekt när man trampar på gaspedalen. Det innebär att lastförskjutningar kan vara snabbare och mer intensiva än i konventionella fordon, vilket har en följdeffekt på däckslitaget.

Energiautonomi spelar också en avgörande roll. Om ett elfordon är konstruerat för energibesparingar bör däcken också utformas så att de inte påverkar fordonets energiförbrukning, till exempel när det gäller däckens rullningsmotstånd. Sist men inte minst satsar tillverkarna stort på forskning om fordon/däck, även när det gäller buller. Det är därför som design och utveckling av däck för elfordonär unik jämfört med design och utveckling av däck förkonventionella fordon.

Låt oss utforska egenskaperna hos däck avsedda för elfordon mer ingående.

Vikt och storlek.
Som nämnts belastas elfordonsdäck med en tyngre vikt eftersom elfordonets batterier ger en högre total vikt med så mycket som 20–30 % mer än ett konventionellt fordon. Det här kräver ett större motstånd och därmed en mer robust struktur, som börjar med förstärkta bälten och däckhöljen, till en specifik design av sidoväggar och vulst.

Elmotorer.
Några ytterligare skillnader som särskiljer ett elfordonsdäck från ett konventionellt däck är förmågan att ”motstå” högre drivmoment, särskilt vid starten. Faktum är att elmotorn ger mer dragkraft till den mekaniska växellådan och därmed till hjulen, än ett konventionellt fordon vilket resulterar i större acceleration. Det innebär att det är absolut nödvändigt att se över däckets bältesstruktur för att säkerställa bättre grepp på fälgen, särskilt under acceleration. Mönstret måste också optimeras, både när det gäller design och gummiblandning. Eldrivna fordon har ett betydligt högre däckslitage än fordon med en förbränningsmotor, därför krävs en annan design för att säkerställa en optimal livscykel.

Autonomi.
Om däcken som är monterade på ett elfordon inte är tillräckligt bra kan de medföra betydande energiförluster, eftersom rullningsmotståndet kan ta så mycket som 20 procent av fordonets totala energiförbrukning. För att justera rullningsmotståndet för elfordonsdäck utan att kompromissa med andra prestandaegenskaper är det nödvändigt att anpassa mönstrets gummiblandning och sidoväggsstrukturen. Det mest lämpliga däcket för elfordon blir därför det som är mindre energikrävande. Med andra ord, ett däck vars avancerade struktur inte påverkar elfordonets räckvidd.

Buller.
Buller är också något som däcktillverkare särskilt överväger för elfordon vars däck ska ha olika mönster och gummiblandningar, både naturliga och syntetiska. Storleken bidrar också avsevärt till däckets bullernivå.

Tack vare sitt team av specialiserade forskare har BKT utvecklat de bästa däcklösningarna för elfordonsmarknaden genom testning och prototyper. Det var så marknaden fick lära känna BKT:s första E-READY-däck: AGRIMAXFACTOR, en ny produktdesign för både transport och jordbearbetning, med många innovativa egenskaper som resulterar i ett tekniskt och estetiskt mästerverk. En av egenskaperna är det tekniskt förbättrade mönstret för bättre vägegenskaper och en mer jämn vägpåverkan.

Om ni har frågor kring denna nya däckserie AGRIMAXFACTOR och om E-Ready logotypen så tveka inte att kontakta oss på Gripen Wheels.

Gripen Wheels AB
Logistikvägen 2
556 52 Jönköping
Jönköpings kommun
Sverige
VAT nummer: SE5565809885

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.047