23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Maskinföraren Jahn Steinar berättar om hur hans huvudvärk försvann när han bytte till INTELLilight™

Maskinföraren Jahn Steinar har under alla år han arbetat i skogen lidit av huvudvärk. Framför allt på vintern när den vita snön reflekterade lampornas starka ljus, men också när det var mörkt gjorde huvudvärken sig påmind. Men efter att det norska skogsavverkningsföretaget Næsbø Skog bytte till TYRI:s belysningssystem INTELLilight är Jahns huvudvärk som bortblåst. 

Maskinföraren Jahn Steinar har under alla år han arbetat i skogen lidit av huvudvärk. Framför allt på vintern när den vita snön reflekterade lampornas starka ljus, men också när det var mörkt gjorde huvudvärken sig påmind. Men efter att det norska skogsavverkningsföretaget Næsbø Skog bytte till TYRI:s belysningssystem INTELLilight är Jahns huvudvärk som bortblåst. 

– Huvudvärken försvann direkt. När jag i vintras fick min nya skördemaskin från John Deere, som var utrustad med INTELLilight från TYRI, låg det snö i skogen och vanligtvis skulle en arbetsdag ge mig huvudvärk, men tack vare det nya belysningssystemet kom den aldrig. Framför allt tror jag det handlar om att man kan ställa in färgtemperaturen på belysningen. I ett vitt landskap reflekterar ljuset starkt och då gör det mycket stor skillnad om man kan ha ett varmare ljus. Det var det skarpa vita ljuset som jag tidigare fick huvudvärk av. Men nu med en mjukare och varmare belysning är den helt borta, berättar Jahn Steinar.

Detta kan Per Arne Torstensson på TYRI bekräfta utifrån sin kunskap om hur vi påverkas av olika typer av ljus. Han är optik-ingenjör på TYRI och arbetar med att optimera den optiska upplevelsen hos TYRI:s olika lampor och belysningssystem. 

– När det ligger snö på marken reflekterar den vita snön ”för mycket” ljus tillbaka och du blir bländad samtidigt som konturerna i miljön blir svårare att se. Detta bidrar till att man spänner ögonmuskeln onödigt mycket, vilket i sin tur ger spänningshuvudvärk, spända axlar och nacke. Med en varmare belysning blir reflektionerna inte lika starka. Även konturerna kommer fram tydligare och man behöver varken kisa eller öka koncentrationen för att se ordentligt och utföra ett bra arbete. Som jag förstod det så har Jahn även haft glasögon sedan ung ålder. Det tillsammans med att han nu börjar komma upp i åldern när synen naturligt förändras gör att det är ännu viktigare att ha rätt belysning för att slippa huvudvärk och andra problem som kan komma med den, menar Per Arne. 

Jahn Steinar är idag 41 år gammal och har arbetat med att fälla träd i 22 år. Han började hos en annan entreprenör, men kom till Næsbø Skog efter bara ett år. Här har han stannat och tycker om sitt arbete. I vintras fick han en ny skördare, en John Deere 1270G och vid leveransen hade TYRI installerat belysningssystemet INTELLilight, ett intelligent belysningssystem där man kan styra alla lampor separat genom en app i telefonen. Man kan ställa in styrka och färgtemperaturen på ljuset och man kan göra personliga inställningar för olika förare. 

– Jag har varit med så länge så jag har sett halogenlamporna bytas till LED och nu kommer även belysningssystem där jag själv kan välja precis hur jag vill ha belysningen. Med de 34 lamporna som den nya skördaren har kan jag exakt ställa in belysningen efter mina preferenser. Det jag skulle vilja se framöver är att belysningssystemet själv kompenserar när det blir mörkare ute, så belysningen blir starkare, avslutar Jahn Steinar.

I vintras installerade Næsbø Skog även INTELLilight på en skördare från EcoLog, med modellbeteckningen 580F. De två skördarna testas nu och belysningssystemet ska utvärderas inom kort. 

TYRI Sweden AB
Aröds Industriväg 78
422 43 Hisings Backa
Göteborgs stad
Sverige
VAT nummer: SE5563823037

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.047