23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Här är tre sätt att förlänga livslängden på dina datorer 

En del av lösningen på klimatkrisen är att förlänga teknikens livslängd och återvinna i stället för att fortsätta att använda, slänga och köpa nytt.

Beslutsfattare i EU-kommissionen tittar för närvarande på ett lagförslag om att göra reservdelar och uppdateringar för mobiltelefoner och surfplattor tillgängliga i minst fem år. Målet med lagförslaget är att säkerställa att mobiltelefoner och surfplattor utformas för att vara energieffektiva och hållbara, så att konsumenterna enkelt kan reparera, uppgradera och underhålla dem – och inte minst att det är möjligt att återanvända och återvinna dem. 

Även för företag är det vettigt att titta närmare på hur vi får datorer, surfplattor och telefoner att hålla längre. Inte minst eftersom en minskning av världens elektronikavfall skulle vara extremt goda nyheter för klimatet. Faktum är att en ny studie från Circular Computing visar att tillverkningen av en ny bärbar dator i genomsnitt motsvarar ett koldioxidutsläpp på 331 kg. Tänk vilken miljöpotential som ligger dold i att förlänga enheternas livslängd. 

För att inspirera dig kommer här tre konkreta förslag på hur du och ditt företag kan förlänga livslängden på datorer, surfplattor och telefoner.

1. Gör hållbarhet till en del av vardagen
När man som företag vill sätta igång en förändring kommer det alltid att finnas ett antal enkla saker man kan börja med. Så är det när det gäller elektronik också. Ett par små och enkla beteendeförändringar kan hjälpa till att förlänga livslängden på datorer, surfplattor och telefoner, plus att energiförbrukningen kan minskas avsevärt. En del företag använder sig redan av energisparplaner, som bland annat syftar till att låsa eller stänga av enheter efter en viss tid om de inte används. Detta förlänger batteriets livslängd, minskar strömförbrukningen och höjer säkerheten – och besparar företaget onödiga kostnader. 

Du kan också införa standarder för att sänka ljusstyrkan och stänga av inaktiva applikationer. Många tar med sig dåliga vanor från hemmets elektronikanvändning till jobbet, men vanor går att bryta och ofta är det inte svårt att varsamt knuffa medarbetarna i en mer hållbar riktning.

2. Involvera dina medarbetare från början
Att förlänga livslängden på elektroniska produkter och minska energiförbrukningen är förnuftigt för de flesta människor. Faktum är att det blir allt viktigare, särskilt för yngre medarbetare, att arbetsgivaren har en röst i klimatdebatten och inte minst gör något aktivt för att motverka klimatförändringarna. Genom att involvera medarbetarna i ett tidigt skede skapar du delaktighet i besluten och får ambassadörer som kan påverka nya anställda om hur de förlänger livslängden på företagets enheter.  

Genom att involvera medarbetarna i inköpsbesluten säkerställer du dessutom att ni investerar i rätt enheter för varje specifikt behov. Varför inte dra nytta av detta i stället för att tvinga på de anställda en lösning som skapats av ledningen? I slutändan vet de anställda bättre än den genomsnittlige IT-chefen vad de behöver för att kunna utföra sina arbetsuppgifter. 

För bara ett år sedan visade en europeisk undersökning från forskningsinstitutet Opinion Matters att majoriteten av de tillfrågade företagen byter ut sina datorenheter vart fjärde år. Utan att fundera över om det verkligen är nödvändigt. Och trots att tekniken på området redan har nått en punkt där enheterna kan hålla betydligt längre. Det kan i sig vara ett argument för att involvera medarbetarna så att de onödiga uppdateringscyklerna bryts.

3. Återvinn enheter i hela företaget
Just på grund av de fasta cyklerna slängs mängder av elektronik helt utan anledning. Detta är naturligtvis extremt ohållbart. Ditt företag behöver inte vara särskilt stort för att det ska vara meningsfullt att tänka på eventuell återanvändning i andra delar av verksamheten. Därför är det ofta vettigt att skilja mellan olika avdelningar och medarbetartyper snarare än att standardisera, eftersom till exempel fältarbetare har andra behov än lager- eller kontorsarbetare. Vissa produkter har till och med en modulär konstruktion, vilket innebär att de kan byggas om och utökas för ändrade användningsområden. 

Tidigare i år startade Panasonic TOUGHBOOK det icke-vinstdrivande hållbarhetsprogrammet Toughbook Revive, som syftar till att återanvända eller återvinna uttjänta enheter på ett ansvarsfullt sätt och donera dem till välgörenhetsorganisationer eller nya företag. Den idén kan enkelt kopieras och implementeras på företagsnivå. I slutändan är återanvändning det enklaste och mest uppenbara sättet att förlänga en enhets livslängd. Det behöver inte vara mer komplicerat än så. 

Av Stefan Lindau, Nordic Country Manager Panasonic TOUGHBOOK

 

 

 

Panasonic Toughbook
Vejlsøvej 51
8600 Silkeborg
Århus Kommune
Danmark

Kontaktperson

APP

Sänd till en kollega

0.047