23948sdkhjf

Byggföretagen försvarar sig mot Byggnads anklagelser

Carin Stoeckmann och Jonas Steen från Byggföretagen kritiserar Byggnads förslag om att reglera bort underentreprenörskedjan.

I en debattartikel publicerad i Svenska Dagbladet bemöter Byggföretagens ordförande Carin Stoeckmann och Jonas Steen, ordförande i Byggföretagens utskott för små- och medelstora företag, fackförbundet Byggnads anklagelser om otillräckliga insatser mot arbetslivskriminalitet.

“Vi är fast beslutna om att fortsätta bekämpa arbetslivskriminaliteten. Däremot slår Byggnads krav på att reglera bort underentreprenörskedjan undan benen för rättvis konkurrens på lika villkor", skriver Stoeckmann och Steen.

Stoeckmann och Steen menar att Byggföretagen sedan flera år tillbaka bedriver omfattande arbete för att motverka arbetslivskriminalitet och främja sund konkurrens. De uppger att Byggföretagen stramade upp sina medlemskriterier i april 2022, vilket innebär att företag som är under pågående utredning eller domstolsprocess kopplad till arbetslivskriminalitet kan få sitt medlemskap inaktiverat.

Byggföretagen och Byggnads är inte överens när det gäller kravet på egen personal. Enligt Stoeckmann och Steen är samverkan mellan mindre och större aktörer viktigt för att erbjuda fler valmöjligheter och öka produktiviteten inom bygg- och anläggningsbranschen, som har ett stort behov av olika former av specialisering. De menar att det inte finns någon motsättning mellan att bekämpa arbetslivskriminalitet och att stå upp för branschens småföretag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094