23948sdkhjf

Akut krismöte angående byggkrisen: Byggnads kräver handling från regeringen

Bostadsminister Andreas Carlson (KD) samlar idag branschaktörer till ett akut möte angående den pågående byggkrisen. Byggnads välkomnar mötet och kräver snabba, kraftfulla insatser.

Mot bakgrund av den rådande byggkrisen har Bostadsminister Andreas Carlson (KD) bjudit in flera nyckelaktörer i byggsektorn, däribland Byggnads, för att diskutera lösningar och framsteg. Byggnads välkomnar kallelse till mötet och uppmanar till ett omedelbart handlingskraftigt agerande från regeringens sida.

– Det är verkligen på tiden att saker börjar hända. Det är hög tid för regeringen att faktiskt axla ansvaret för bostadsfrågan. En passiv hållning med förhoppningar om att marknaden på egen hand ska lösa alla problem har visat sig vara otillräckligt, uttalar Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads.

Läs också: Nytt Entreprenadmaskinavtal ger löneökning på 7,4 procent

Byggnads framför flera specifika krav på ändringar inom svensk bostadspolitik inför mötet den 13 juni. Dessa inkluderar att regeringen återinför och förstärker investeringsstödet genom blocköverskridande överenskommelser om långsiktiga statliga investeringar i bostadsbyggandet.

Det efterlyses också flera kommunala insatser för att förbättra bostadsförsörjningen. Byggnads föreslår att det kommunala planmonopolet upphävs, vilket skulle innebära krav på att kommuner frigör byggklar mark i lämpliga områden, samt att länsstyrelsen utser områden för bostadsbyggande. 

Byggnads önskar även se en förtydligande av kommunernas lagstadgade bostadsförsörjningsansvar, samt ekonomiska påtryckningar för att uppmuntra kommuner att bygga mer utifrån behov, inklusive sanktioner för icke-byggande och belöningar till de kommuner som bygger enligt fastställda mål.

Därtill framhåller Byggnads betydelsen av att effektivisera processer, inklusive en minskning av handläggningstider och ett mer effektivt arbete inom Lantmäteriet.

Den rådande byggkrisen utgör ett angeläget ämne och alla ögon kommer nu att vara riktade mot krismötet den 13 juni för att se vilka konkreta steg regeringen och branschaktörerna kommer att ta för att åtgärda situationen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078