23948sdkhjf

Nya besked angående hävda Västlänkenentreprenaden

Rekonstruktionen av den utkastade entreprenören AGN fortsätter – enligt rekonstruktören innebär det att man skapat möjligheter att finna ”bästa möjliga lösningar för alla inblandade”.

I vintras hävde Trafikverket kontraktet med en av sina entreprenörer på jätteprojektet Västlänken, anledningen uppgavs vara att entreprenören (AGN) inte levererade som de skulle.

Deletappen Haga, där man bland annat skulle bygga 1 700 meter tunnel, inklusive 250 meter betongtunnel, och en underjordisk station, stod därmed utan entreprenör men har sedan dess fått en skyddsentreprenör och nu har upphandlingarna påbörjats för det fortsatta arbetet – nu är delentreprenaden indelad i fyra delar.

Att AGN kastades ut fick konsekvenser även för deras underentreprenörer, många har ännu inte fått betalt för utfört arbete, det handlar om många miljoner och många företag, något som till exempel Bellman Groups vd berörde i ett brev till infrastrukturministern.

I slutet av maj ansökte AGN om en formell rekonstruktion av konsortiet, anledningen uppgavs vara att kunna genomföra den andra entreprenad man har på projektet, Kvarnberget, men också att kunna fortsätta dialogen med Trafikverket och berörda parter när det gäller Hagaentreprenaden.

Den ansökan bifölls och den 19 juni kom beskedet att Göteborgs tingsrätt beslutat vid ett borgenärssammanträde att rekonstruktionen av AGN HAG, ska fortsätta.

– Tingsrättens beslut var väntat. Utifrån all information vi har så var det även ett positivt besked för berörda parter; däribland Trafikverket, AGN och dess fordringsägare, säger rekonstruktören advokat Magnus Wiktorson på Advokatfirman Nordia, i ett pressmeddelande.

Han förklarar att beslutet innebär att AGN:s arbete, i samarbete med Trafikverket, med att färdigställa projekt E03 (Kvarnberget) fortsätter och att berörda parter ska ha en fortsatt dialog kring projekt E04, som i januari hävdes av Trafikverket.

– Genom dagens beslut har vi skapat möjligheter att finna bästa möjliga lösningar för alla inblandade. Nu kan vi fortsätta ha konstruktiva dialoger samtidigt som AGN:s arbete med att färdigställa projekt E03 kan fortsätta, säger Magnus Wiktorson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078