Fallträning med judo säkrar arbetsplatsen
ALMEDALEN. Varje år drabbas tusentals svenskar av fallolyckor på jobbet, där bygg- och anläggningsbranschen är särskilt utsatt. Afa Försäkring, i samarbete med Svenska Judoförbundet och Högskolan i Dalarna, har introducerat ett nytt träningsprogram för att förebygga dessa olyckor.
Karin Strömqvist Bååthe, projektledare för Afa och Svenska Judoförbundets fallkompetensprojekt under 2018-2021, förklarar bakgrunden till initiativet.
– När vi insåg att fallolyckor var Sveriges största olycka, förstod vi att det är lite oetiskt att behålla fallträningen för oss själva inom sporten. Där föddes idén om att vi måste komma ut med kunskapen på bred front.
Judons träningsmetodik fokuserar på att hålla balansen och få motståndaren ur balans.
– Om man kastar motståndaren så måste den kunna falla på ett säkert sätt. Där är judon som träningsform en möjlighet att öva balans både statiskt och dynamiskt.
Det nya träningsprogrammet är inte bara inriktat på att förhindra fall. Det lär också ut hur man ska falla på rätt sätt om olyckan är framme. Under projektets gång har över hundra arbetsplatser deltagit i träningsprogrammet. Resultaten visade förbättringar i balans och styrka.
– Du får träna reflexerna, hålla in huvudet, rulla och falla mjukt i praktiken. Det räcker inte med att lära sig fallteknik i teorin, säger Karin Strömqvist Bååthe.
För att sprida träningsprogrammet uppmanar Svenska Judoförbundet arbetsplatser att kontakta judoklubbar, och se om det finns certifierade instruktörer. Genom initiativet finns över 200 certifierade instruktörer idag.

Projektets instruktörer har en gedigen bakgrund för att säkerställa rätt fallteknik, med minst blått bälte i judo. Karin Strömqvist Bååthe
Bååthe reflekterar över varför hälsoförebyggande träning på arbetsplatsen ofta är frivillig. För att belysa vikten av förebyggande åtgärder påpekar hon att Afa Försäkring har utarbetat en broschyr som belyser kostnaderna för arbetsgivare när en anställd skadar sig.
– I broschyren ser man att en undersköterska som trillar och bryter armen är en vanlig olycka och innebär hundratusen för arbetsgivaren. Ett annat exempel är en byggjobbare som får en axelskada. Personen kanske är borta i 185 dagar, och man kan ha ganska många träningar för den kostnaden.
Resultaten efter fyra års arbete är positiva enligt Bååthe, som betonar att deltagarna inte bara blir starkare och får bättre balans, utan att de också upplever träningen som en rolig och teamstärkande aktivitet.
Vi har ett kvitto på att träningen funkar, och att man upplever det som en rolig teamstärkande övning. Karin Strömqvist Bååthe
Bååthe beskriver träningsprogrammet som en träning där deltagarna interagerar, och puttar lite på varandra. Hon delar en anekdot från en träningssession på Sabbatsbergsgeriatriken, där en undersköterska uttryckte att det roligaste med träningen var att få putta omkull sin överläkare.
– Jag vet inte om det var någon aggressionspedagogik, säger Bååthe och skrattar åt minnet.
Frida Winnerstig, FoU-expert på Afa Försäkring, betonade vikten av att vidta åtgärder för att minska antalet fallskador på arbetsplatsen. Hon poängterade att även om det systematiska arbetsmiljöarbetet fokuserar på att eliminera risker, finns det fortfarande behov av att stärka individer för att förhindra skador när olyckor inträffar.
– Dessa skador medför inte bara ekonomiska kostnader för försäkringar, företag och samhället i stort, utan också personligt lidande för de drabbade. Träningsprogrammet är ett sätt att jobba med de här frågorna på ett innovativt sätt, säger Frida Winnerstig.
För att säkerställa att programmet verkligen var effektivt, berättar Winnerstig att det var viktigt för Afa Försäkring att ha vetenskaplig evidens.
– Det är spännande att ett försäkringsbolag och en ideell förening som Svenska Judoförbundet samverkar kring en så viktig samhällsfråga. Högskolan i Dalarna följde träningsprogrammet vetenskapligt, och där fick vi evidens att kursen hjälper.
Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.