23948sdkhjf

Byggföretagen ser bistert på framtiden

Ökande konkurser och varsel. Sju av tio medlemmar i Byggföretagen bekymras över konjunkturen, enligt den senaste Byggbarometern.

Det ekonomiska läget skakar bygg- och anläggningsbranschen och i den senaste Byggbarometern uppger drygt 70 procent av företagarna att man bekymras över konjunkturen.

– Vi har varnat för krisen i bostadsbyggandet under hela året. Nu ser vi hur våra medlemmar påverkas när konkurser och varsel ökar, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen, i ett pressmeddelande.

I slutet av sommaren presenterades statistik från SCB som bekräftar att bostadsbyggandet tvärnitar. Under den första halvan av 2023 halverades antalet byggstarter jämfört med samma period år 2022. Den dystra utvecklingen avspeglas i Byggföretagens mätningar över tid.

– När vi ställde samma fråga under pandemin svarade 56 procent att man bekymrades över det ekonomiska läget. Den siffran har nu vuxit till 74 procent. Ökade materialkostnader, stigande räntor och svagare hushållsekonomier skapar en perfekt storm, säger Catharina Elmsäter-Svärd.Inför regeringens höstbudget vill Byggföretagen se reformer som ett startlån för unga bostadsköpare, utvidgat ROT-avdrag och ökat stöd till kommunernas klimatanpassningsarbete.

– Nu finns möjlighet att öka beredskapen och att klimatanpassa samhället. Offentliga beställare bör redan i dag ges möjlighet att styra mer resurser till upprustning av VA-system, elnät och annan infrastruktur. Det skulle dels rusta samhället för att bättre stå emot återkommande skyfall, dels hålla i gång byggbranschen när bostadsbyggandet minskar, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Byggbarometern genomförs av Byggföretagen för att få en lägesbild över hur medlemsföretagen upplever aktuella frågor. Den tredje byggbarometern för 2023 genomfördes under augusti månad och baseras på 571 enkätsvar. Byggföretagens nästa konjunkturprognos publiceras i oktober.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078