23948sdkhjf

NCC: "Det är oroande att inte fler kommuner har frågan högre på sin agenda"

Bara en av tio kommunpolitiker prioriterar investeringar i VA. Det visar en undersökning som NCC beställt och företaget föreslår nu reformer.

Byggjätten NCC noterar att stormen Hans och de efterföljande översvämningarna aktualiserat en redan het fråga – om landets VA-system behöver rustas upp.

Företaget har därför bett Demoskop undersöka kommunpolitikers inställning och konstaterarar att bara en av tio prioriterar investeringar i VA-system högst.

– I kombination med extremt väder kan Sveriges eftersatta och underdimensionerade vatten- och avloppssystem skapa allvarliga samhällsproblem inom en snar framtid, och det är oroande att inte fler kommuner har frågan högre på sin agenda. NCC:s undersökning visar på stora skillnader mellan landets kommuner, vilket ställer krav på individuellt anpassade insatser, säger Henrik Enell, divisionschef NCC Infrastructure. 

NCC hänvisar till siffror från Svenskt Vatten och uppger att investeringsbehovet i VA-sektorn har ökat sedan 2020 från 23 till 31 miljarder per år.

Företaget tillägger att vi dessutom blir allt fler, att miljökraven skärps och att den accelererande klimatförändringen medför skyfall, översvämningar och torka.

– Vi kan konstatera att eftersattheten i investeringar i landets VA-system är en tickande bomb. NCC har därför tagit fram en rapport där vi lämnar nio förslag på reformer som kan framtidssäkra vattenförsörjningen och avloppsystemen, säger Henrik Enell.

NCC anser bland annat att:

 • finansieringsmöjligheterna behöver öka för att kommunerna ska kunna fullfölja sitt uppdrag oavsett om det sker via statliga stöd, utökad VA-taxa eller andra källor
 • tillståndsprocesserna och ansvarsfördelningen för Sveriges VA-system behöver förenklas och tydliggöras
 • kapaciteten och kompetensen inom VA-organisationerna behöver stärkas och kommunernas VA-organisation behöver avlastas genom att branschens aktörer samverkar och utnyttjar varandras kompetens- och resursbas
 • tydliga nationella krav behöver ställas på VA-systemen för att säkerställa att Sverige har rent vatten och god sanitet enligt Sveriges och FN:s miljömål

NCC:s rapport kan läsas här.

Kommuner med politiker som prioriterar VA-frågan högst

 1. Gnesta (78 procent)
 2. Hylte (75 procent)
 3. Östhammar (73 procent)
 4. Åre (70 procent)
 5. Sundbyberg (50 procent)
 6. Vaxholm (50 procent)
 7. Trosa (50 procent)
 8. Mörbylånga (50 procent)
 9. Överkalix (50 procent)
 10. Åstorp (45 procent)

Källa: NCC

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081