23948sdkhjf

Volvo siktar på utsläppsfria och tysta byggarbetsplatser

Volvo deltog i ett panelsamtal på eComExpo, där företaget diskuterade utmaningar och möjligheter för att accelerera övergången till utsläppsfria och tysta arbetsmaskiner inom bygg- och anläggningssektorn.

När klimatförändringar och hållbarhet står i centrum av den globala diskussionen, är det svårt att ignorera bygg- och anläggningssektorns påverkan på miljön. Sektorn står för en femtedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser.

Tora Leifland, Head of Public Affairs på Volvo Construction Equipment, delade med sig av företagets vision och arbete för att skapa en mer hållbar byggbransch.

– För att kunder ska vara intresserade av att investera i elektriska maskiner, eller för att kommuner ska inkludera dem som ett krav i sina upphandlingar, är det nödvändigt med en hög grad av medvetenhet om dessa maskiners existens och fördelar, säger hon och fortsätter:

– Det är något vi jobbar mycket med, och det är därför vi är här idag.

Volvo Construction Equipment har sju modeller av elektriska arbetsmaskiner på marknaden och planerar att expandera sitt sortiment.

2030 kommer vi ha över hundra modeller och 2040 kommer vi enbart att sälja fossilfria maskiner. Vi gör en jättesatsning och står fast vid våra klimatmål.

När det gäller att öka takten i övergången till fossilfria arbetsmaskiner, pekade Leifland på vikten av tydliga krav från kommuner och myndigheter.

– Volvo CE är ett globalt företag och finns på 190 marknader. Vi ser att efterfrågan på elektriska maskiner är starkast där myndigheterna har ställt väldigt tydliga krav. Till exempel i Oslo är det sagt att 2025 ska alla arbetsmaskiner vara fossilfria, deras egna och upphandlade. Det driver naturligtvis efterfrågan.

Tora berättar även om Nederländerna, där hon ser en tydlig politisk vision och ett investeringsstöd för att driva efterfrågan på utsläppsfria maskiner.

– Ny teknik är dyrare. Om du bara tittar på maskinen, så är en elmaskin i dagsläget betydligt dyrare än en dieselmaskin. Men det är en förenklad bild, säger hon och fortsätter:

– Om du tittar på projektnivå så driver det inte alls kostnaderna på det här sättet. I de projekt vi jobbat med hittills i Sverige, ser vi en merkostnad på två till fem procent, eller i extremfallet tio procent om du ska bygga väg mitt ute i skogen. På sikt tror vi att elmaskiner kommer bli billigare än dieselvarianterna.

Leifland lyfter också fram att det finns modiga kommuner i Sverige, som Stockholm och Östersund, som redan har utsläppsfria byggprojekt. Hon understryker att det behövs tydligare krav från det offentliga, inklusive Trafikverket och kommunerna, för att driva på utvecklingen.

Vad är det som hindrar en snabbare adaption? 

– Jag tror att vi bara är precis i början. Medvetenheten är ganska låg. De som kör maskinerna föredrar elmaskiner. Det är inga vibrationer, det är tyst, och inga utsläpp. Det finns jättemånga fördelar.

Laddningsinfrastrukturen är en annan utmaning.

– Vi kan inte förlita oss på det offentliga laddnätet i samma utsträckning. Så vi tillhandahåller olika lösningar, som laddcontainers eller anslutning efter vad det finns för förutsättningar på platsen.

Det krävs en samlad insats från alla aktörer, inklusive myndigheter, för att verkligen göra en skillnad menar Leifland.

– Vi behöver gå från pilot till verklighet nu. Volvo CE och andra tillverkare har maskiner på marknaden, så vi ser gärna lite tydligare krav från det offentliga.

Artikeln är en del av vårt tema om eComExpo 2023.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093