23948sdkhjf

Entreprenadföretag hårt drabbade av stölder

Vartannat entreprenadföretag drabbades av stöld 2022, det blir dyrt för de drabbade men det går att skydda sig – åtminstone litegrann. Det visar en undersökning som Maskinentreprenörerna låtit göra.

ME har för tredje året i rad tagit fram en stöldrapport som grundas på intervjuer man gjort med medlemsföretagen.

Enligt ME visar undersökningen att vartannat medlemsföretag utsattes för stöld 2022.

– I dag är det grönt ljus för brottslingar att stjäla från entreprenad- och byggarbetsplatser, dundrar ME:s vd Anders Robertsson i ett pressmeddelande.

ME konstaterar att brotten kostar företagen stora pengar. Enligt rapporten förlorar de drabbade företagen i snitt drygt 163 000 kronor på ett år.

I dag är det grönt ljus för brottslingar att stjäla från entreprenad- och byggarbetsplatser.

Många satsar också mycket på att skydda sig, dessa lägger i snitt 89 000 kronor på sådana åtgärder och det är en summa som enligt ME är 61 procent högre än den man såg 2021.

ME uppger att detta sammantaget innebär detta att brotten i genomsnitt kostar företagen 253 00 kronor.

– Företagens brottsförebyggande åtgärder kan på sin höjd lysa gult genom att försvåra stölder, men bara polismyndigheten kan signalera rött genom att agera mot den återkommande brottsligheten hos våra medlemsföretag, säger Anders Robertsson.

De brottsförebyggande insatserna tycks dock hjälpa, åtminstone litegrann; enligt ME leder pengarna som medlemsföretagen lägger på att skydda sig till att de utsätts för färre brott – 68 procent upplever att åtgärderna ger effekt.

De som utsätts drabbas å andra sidan allt oftare förklarar ME. Enligt rapporten steg antalet brott mot medlemsföretagen från 677 till 964, en ökning med 42 procent.

Det är framförallt drivmedel tjuvarna vill åt. Enligt ME blev 85 procent av medlemsföretagen bestulna på drivmedel 2022, i genomsnitt 6,4 gånger per företag.

Knappt hälften, 49 procent, av drivmedelsstölderna polisanmäls. Enligt ME beror det på att det upplevs som meningslöst när utredningarna bara läggs ner.

– Brottslingarna vet att företagen måste ersätta det de stjäl från arbetsplatser. Eftersom de vet att det är riskfritt återvänder de till brottsplatsen för att begå nya brott, säger Anders Robertsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079