23948sdkhjf

Nytt system ska göra livet surt för tjuvarna

Är maskinen stulen? Är den leasad? Vem äger den egentligen? Ett nytt register utlovas ge svaren både branschen, bankerna och polisen behöver.

Uppsala. Niklas Söderman, grundare av Chassikollen, är en etablerad Uppsalabaserad entreprenör med sitt ursprung i bygg- och maskinbranschen. Han har handlat med entreprenadmaskiner och redskap under många år och det dröjde inte länge förrän han stötte på ett problem vid just inbytesaffärer.

– Jag tyckte det var svårt när kunderna ville byta in maskiner då det inte gick att se ägarskapet och/eller objektets historia på ett säkert sätt. Är maskinen leasad? Är maskinen stulen? Vem ägde den egentligen?

Niklas Söderman ville naturligtvis lita på sina kunder men efterlyste ändå oberoende och klara besked.

– Om maskinen är leasad skulle banken kunna komma och hämta den, därför ville jag veta säkert om maskinerna var schyssta eller inte.

Han försökte se om det fanns något bra register över arbetsmaskiner men kom fram till att det bara fanns för bilar.

– Då bestämde jag mig för att bygga en egen portal, en motsvarighet till Transportstyrelsens fordonsregister.

Han ägnade de kommande tre åren åt att ta fram det som i dag är Chassikollen och bolaget sysselsätter i dag även säljaren Björn Eriksson och utvecklaren och programmeraren Patrik Backhuvud.

Registret ska samla all relevant data om de registrerade objekten, förklarar Björn Eriksson.

– Man ska kunna se ägare, organisationsnummer, om det finns något restvärde som måste lösas ut, om maskinen är anmäld stulen, vem som finansierat den, vilka redskap den har, vilken miljöklassning som finns och så vidare.

Eftersom registret ska vara ”rent” redan från början registreras bara helt nya maskiner. Niklas Söderman anser att den bästa lösningen på ett säkert register är om generalagenterna registrerar sina maskiner och att köparen förs in som ägare när affären är klar.

– Säljs maskinen sedan vidare får köparen och säljaren justera uppgifterna i registret via ett ägarbyte, säger han.

– Det blir tryggare för alla och andrahandsmarknaden blir mycket bättre om man kan följa en maskins historia.

Även banker och försäkringsbolag har mycket att vinna på informationen menar Niklas Söderman.

– De kan ju se om maskinen redan är leasad och de kan även kontrollera hur många redskap som ingår i ”kittet” vilket är viktigt - inte minst om maskinen ska gå tillbaka till banken.

Polisen och Tullen har också stor nytta av registret anser Niklas Söderman.

– När de ska kontrollera en maskin eller ett redskap kan det vara svårt att se om den är ”grön” eller inte.

– Med Chassikollen kan de se i realtid om en maskin är anmäld stulen, eller kontrollera om det verkligen är ägaren som har den på flaket.

Det går att söka på registreringsnumret men också på chassinumret, motornumret och serienumret. Objekten märks dessutom med en QR-kod som kan skannas direkt från mobiltelefonen.

– Man får fram ägarinformationen direkt. Som det är nu kan det ta väldigt lång tid för polisen att reda ut vem som faktiskt äger en maskin, ett verktyg eller ett redskap, kommenterar Niklas Söderman.

– När Polisen får in stöldgods blir det också enklare att hitta ägaren, fyller Björn Eriksson i.

Han noterar att vissa leverantörer har egna register över vilka kunder de sålt maskiner till.

– Men då måste polisen ändå kontakta dem, och det kan ju hända att kunden sålt maskinen vidare. Det råder ägarbytesfunktionen i Chassikollen bot på, menar Björn Eriksson.

Även den som handlar på exempelvis Blocket ska snabbt kunna ta reda på maskinens status och om det verkligen är ägaren som bjuder ut objektet till försäljning.

– Du vill ju veta vad du köper – och att det inte är stöldgods, säger Niklas Söderman.

– Ju mer ordning och reda det är, desto bättre blir det för alla, säger Björn Eriksson.

De ser även andra fördelar. Till exempel kan arbetsledaren på ett bygge snabbt skanna av en maskin för att se om den uppfyller projektets miljökrav och en enskild entreprenör får all information om sina maskiner och redskap samlad, något som ska kunna underlätta vid service, underhåll eller upphandlingar.

Chassikollen riktas inledningsvis mot entreprenadbranschen.

– Men det är ett register för allt som inte är beklätt med en registreringsskylt, noterar Björn Eriksson.

– Man kan registrera in redskap, handverktyg, cyklar, kameror, motorer, båtar, crosscyklar – allt!

Niklas Söderman klargör att utomstående bara kan söka efter enskilda maskiner – det går till exempel inte att lista alla kompaktlastare eller grävmaskiner av ett visst märke.

– Det vore ju att göra tjuvarna en tjänst, så man kan bara söka efter ett specifikt nummer.

Han drar sig också till minnes hur ett företag i Dalarna nyligen lyckades både dubbel- och trippelfinansiera maskiner.

– Det hade aldrig hänt om finansbolagen kunnat se i ett register som Chassikollen att maskinerna redan var leasade. Det hade blivit en polisanmälan för bedrägeri direkt.

Webbtjänsten finns redan och en app är på gång inom kort och tanken är också att utveckla en GPS-lösning.

Att söka i registret är gratis, att registrera ett objekt i Chassikollen görs dock mot en kostnad, förklarar Niklas Söderman som tror att registret kan fylla en viktig funktion för maskinbranschen.

– Vi ser en stor potential i Chassikollen då det blir ett tryggare och säkrare ägarskap.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063