23948sdkhjf

REPORTAGE: ”Vi förstod tidigt allvaret i energiomställningen”

Bäckströms mångmiljonsatsar på egna elhubbar. Tanken är att slå två flugor i en smäll – publika laddstationer ska serva alla och stora batterier ska kunna stötta detta och samtidigt stabilisera elnätet.

Norsborg. Hela samhället kämpar för bryta sig loss från beroendet av fossila bränslen. De eldrivna maskinerna och fordonen har blivit allt fler, men många ser ett svåröverstigligt hinder i att effekten helt enkelt inte finns där – laddinfrastrukturen är bristfällig, frågan är också om det finns tillräckligt med effekt.

Bäckströmkoncernen låter sig dock inte hindras av det. De väntar inte på samhällets hjälp utan tänker lösa problemet på egen hand.

De nöjer sig dessutom inte med att ”bara” skaffa sig laddstolpar, Bäckströms satsar på egna hubbar; energilager och publika laddstationer som förhoppningsvis ska gagna både dem, branschen och samhället i stort.

– Vi förstod tidigt allvaret i energiomställningen, det kommer att krävas väldigt mycket effekt, säger Joakim Bäckström, grundare och ägare av Bäckströmkoncernen.

Han var bara 18 när han startade Bäckströms tillsammans med sin mamma och sin bror. 25 år senare är företaget en hel koncern med en omsättning på en miljard.

I koncernen ingår förutom maskin- och åkeribolaget Bäckström Stockholm AB även entreprenadbolaget Bäckström Anläggning AB, byggbolaget Mälardalen Construction Service AB och Mälardalens Markförädling AB.

Nu har de fått sällskap av ett helt nytt bolag: Creek Power AB.

– Vi har med denna nya satsning tagit ett helhetsgrepp för att kunna genomföra den gröna omställningen på ett bra sätt inom vår bransch, säger Joakim Bäckström.

Tanken är att bygga upp en egen struktur för hur koncernen ska kunna elektrifiera maskiner, fordon och tunga transporter.

– Problemet med anläggningstransporter är att de aldrig utgår från samma ställe, det blir inga förutsägbara sträckor där man alltid går från A till B, kommenterar Jerry Magnusson, vd på Bäckström Stockholm.

– Som bransch utgår vi sällan från något lager. Därför vill vi se till att bygga upp energihubbar som fler kan dra nytta av istället för att alla ska behöva investera i egen ladd-infrastruktur runt om i Stockholm samt låsa upp ytterligare effekt, säger Joakim Bäckström.

Det blir ju bara fånigt att använda en eldriven grävmaskin med ett dieselverk.

Bäckströms konstaterar att samhället trycker på, samtliga parter behöver sänka sina klimatavtryck och kravet på eldrift då ligger nära till hands.

– Men då måste ju ladd-infrastrukturen finnas, det blir ju bara fånigt att använda en eldriven grävmaskin med ett dieselverk, säger Jerry Magnusson.

Han konstaterar att Bäckström Stockholm AB sysselsätter 60-70 grävmaskiner och 140-150 lastbilar. Ingen av dessa drivs i dag av el och Bäckströms närmar sig alltså frågan från ett annat håll - genom att fixa fram elen först.

Om vi ska kunna göra en vettig omställning måste vi ha en egen infrastruktur för laddningen.

– Om vi ska kunna göra en vettig omställning måste vi ha en egen infrastruktur för laddningen. Det existerar ju inte någon statlig så då får vi bygga en själva, säger Jerry Magnusson.

Varje hubb ska bestå av ett energilager och en laddstation. Den allra första byggs i Norsborg och tanken är att den ska få sällskap av ytterligare en handfull i Mälardalen.

– Där har vi våra leverantörer och kunder, det är också där effektbristen är störst. Därför vill vi säkra upp med laddpunkter och vi ser en fördel i att kunna bygga detta på ett smart sätt tillsammans med våra kollegor i branschen, säger Fredrik Sarvell, affärsutvecklare på Creek Power.

Han konstaterar att elektrifieringen går långsammare för entreprenadbranschen just för att den behöver ett utspritt nät av laddpunkter.

– Det är det vi vill förändra, vi vill att det ska gå betydligt snabbare.

Hör Fredrik Sarvell berätta mer i filmen!

Några laddstolpar hade varit enklare – och betydligt billigare. Joakim Bäckström avfärdar dock det som en ineffektiv lösning.

– Gör alla så, nyttjas bara några få procent av elnätet.

Batterienergilagret bidrar till att hela elsystemet nyttjas mer effektivt, förklarar han.

– Batterienergilagret ökar utnyttjandegraden i nätet, vår lösning innebär att vi kan få ut dubbel effekt utan att belasta nätet onödigt mycket.

Om alla håller på sitt blir det inte alls lika bra – det är oansvarigt att inte utnyttja effekten fullt ut.

Han betonar vikten av att inte vara självisk, omställningen kräver samarbete mellan branschkollegor.

– Om alla håller på sitt blir det inte alls lika bra – det är oansvarigt att inte utnyttja effekten fullt ut.

Fredrik Sarvell, som tror att efterfrågan på laddpunkter kommer att accelerera, beskriver energilager som ett sätt att ”bygga ut nätet utan att bygga ut nätet.”

– Bland annat därför kommer våra hubbar att vara 100 procent publika, det är vi nog rätt ensamma om.

Vi går in i detta med tanken att det är bäst att hjälpas åt, det här är en möjlighet både för oss och för andra.

Lars Stendius, vd för Bäckström Anläggning AB, konstaterar att elnätsbolagen anses vara den ”trånga” sektorn när det gäller elförsörjning, och att energilagren därför spelar en viktig roll.

– Vi går in i detta med tanken att det är bäst att hjälpas åt, det här är en möjlighet både för oss och för andra.

Bäckströms satsar stort och ämnet ligger dem helt klart varmt om hjärtat.

– Det är en personlig passion att kunna driva bort de fossila bränslena, dels av klimatskäl men också för att det finns ett behov att bli mer oberoende och minska riskerna för påtryckningar, säger Fredrik Sarvell.

Joakim Bäckström flikar in att koncernen också arbetar intensivt för en mer cirkulär masshantering, och att frågorna går hand i hand.

– Kan vi effektivisera transporterna går det åt mindre energi, oavsett om det är el eller diesel.

Med laddinfrastrukturen på plats återstår en mycket viktig sak; det som ska laddas. Bäckströms planerar för fullt även för framtida maskin- och fordonsinköp, enligt dem är hubbarna bara det första av många viktiga steg.

Joakim Bäckström avslöjar att grundtanken är att vara hållbara i alla led.

– Vi vill till exempel få till en egen grön elproduktion och har redan fått tillstånd till en solcellspark.

El är ju så fantastiskt, man kan göra så mycket smarta grejer med el jämfört med att bränna upp diesel.

Fredrik Sarvell konstaterar att man ser fler möjligheter nu än när man startade.

– Nu är visionen större - el är ju så fantastiskt, man kan göra så mycket smarta grejer med el jämfört med att bränna upp diesel.

Joakim Bäckström misstänker att man bara sett toppen av isberget och förklarar att Bäckströms gärna delar med sig av sin kunskap.

– Vi hjälper gärna andra bolag att göra samma sak – vi kan visa hur man gör eller bygga energilager åt dem.

Det är givet att elen kommer, frågan är bara när.

Investeringen är mastig, Bäckströms räknar med att hubbsatsningen kostar 103 miljoner kronor. Företaget har dock fått ett välkommet bidrag av Energimyndigheten som gått in med cirka 40 procent av investeringen.

– De stöttar initiativet för att accelerera omställningen för tunga transporter och vi är förstås otroligt hedrade för förtroendet. Vi ser det som en kvittens på att våra planer och initiativ är rätt väg att gå. Vi hade nog gjort detta även utan Energimyndighetens stöd – men då hade det gått betydligt långsammare, säger Joakim Bäckström.

Han slår fast att investeringen är nödvändig, men räknar också med att den kommer att löna sig i längden.

– Det är givet att elen kommer, frågan är bara när.

Läs mer här om energilagret och varför Bäckströms måste vänta lite innan laddstationen kan tas i bruk.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.098